Productiehuis ON zoekt nieuwe Kyteman

“Niet hetzelfde idee, wel een geniaal plan”

Fiona Fortuin ,

Kyteman is een van de succesverhalen van Productiehuis ON. Colin Benders liep rond met het idee van een hiphoporkest. Hij wilde wel 90 mensen op het podium. “Dat zou nooit lukken, maar samen hebben we zijn plan wel kunnen realiseren. Dat werd Kyteman’s Hiphop Orkest”, vertelt Bas Aaftink van het productiehuis.

“Niet hetzelfde idee, wel een geniaal plan”

Kyteman is een van de succesverhalen van Productiehuis ON. Colin Benders liep rond met het idee van een hiphoporkest. Hij wilde wel 90 mensen op het podium. “Dat zou nooit lukken, maar samen hebben we zijn plan wel kunnen realiseren. Dat werd Kyteman’s Hiphop Orkest”, vertelt Bas Aaftink van het productiehuis. ON is er om op het eerste gezicht onrealiseerbare plannen van muzikanten waar te kunnen maken. Voor hun festival 3daysOn in september zoeken ze nog zo’n ‘wild plan’. “Er lopen genoeg muzikanten rond met goede ideeën, ook muzikanten die wij niet kennen. Helaas lukt het ze vaak niet om zoiets van de grond te krijgen. Wij willen graag helpen.”

 3daysOn is tweemaal eerder gehouden en vindt plaats in het Burgerweeshuis in Deventer. Dit jaar wordt er op het programma een plek vrijgehouden voor een nog onbekende Kyteman. “We zoeken niet iemand met hetzelfde idee, we hoeven ook niet hetzelfde succes, maar we willen wel dat het plan geniaal is, meer niet”, zegt Aaftink. 

Het was eind 2007 dat Colin Benders contact zocht met ON. Tot het einde was het productiehuis nauw betrokken bij Kyteman. Ook voor het optreden op Lowlands 2009 zorgde ON nog voor de extra repetities, de logistiek en het koor. “We vinden het van belang iets te kunnen doen voor muzikanten. Ook straks zullen we gezamenlijk toewerken naar de show.” De mogelijkheid tot een vervolg op het project houdt het productiehuis ook open. “Wat goed is, blijft”, aldus Aaftink.

Onder anderen Lilian Hak en Bob Fosko zullen op hetzelfde festival een speciaal project uitvoeren. “We zoeken iets dat goed bij ons past. Wat dat is? We willen graag ongewone dingen maken voor gewone mensen. De muziek moet toegankelijk blijven, maar alsnog voor vernieuwing zorgen. Verder zijn er geen scherpe regels. Pas na het kiezen van het beste idee, zullen we bekijken wat haalbaar is. We willen niet van tevoren een budget bepalen, anders beperk je iemands creativiteit en dat willen we niet.” 

3DaysOn is op 24, 25 en 26 september en wordt georganiseerd in samenwerking met het Burgerweeshuis. Je kunt je plan indienen t/m 15 april 2010 via emailadres 3days@ONinternet.nl.