Def Enter XL: Een avond die alles bracht!

Burgerweeshuis lijkt hiphop te laten groeien in Deventer

Tekst: Fabian Schrijver / Foto's: Patrick Willems ,

Van nieuwkomers ZKP (Zutphen) tot een van 's lands grotere rappers: het Burgerweeshuis in Deventer bood vrijdag 27 november veel op hiphopgebied. Waar het qua publiek eerst rustig was en het geluid te wensen over liet, ging het later helemaal los. Het lijkt erop dat het Burgerweeshuis met organisator Iwan van Zon aan het juiste eind trekt. Hiphop leeft weer helemaal in Deventer en stevent af op een geheel nieuwe hiphopscéne na Fata, Grijze Massa en Da Floawaz.

Burgerweeshuis lijkt hiphop te laten groeien in Deventer

De avond wordt geopend door de winnaar van de Battle for Def Enter XL: 'ZKP'. Zolderkamerproducties won hiermee een clipopname van Tony Montage (o.a. Fata en DMG) en deze openingsshow. De clip, bij de track Omega, wordt vanavond ook gelanceerd. Dit duo uit Zutphen zal ons in de toekomst nog veel meer ten gehore brengen.

De show steekt goed in elkaar. Met afwisseling van flowspelingen en zang, gevolgd door de 'dikke' beats van Say (DJ) is dit qua performance een goede act. Geen losse gaten of drempels in de set houden de show vloeiend. Ik lig echter wel wat overhoop met het geluid. Niet wetend of dit nou door de geluidsman of door de productie komt, valt het op dat het vooral de bass is die beukt. De hoge tonen zijn minder te horen. Het publiek lijkt (mede daardoor) ook niet echt warm te lopen voor de openingsact. ZKP komt door een gebrek aan echte diepgang nog iets te kort om een zaal op zijn kop te zetten.

ZKP wordt opgevolgd door het nieuwste fenomeen uit Groningen. Kraantje Pappi laat vanavond wel zien hoe het moet. Toch is het geluid voor mij weer een storende factor. Vandaar mijn conclusie dat de fout bij het Burgerweeshuis ligt. Met veel, heel veel bass brengt Kraantje Pappi toch een erg spetterende show. De man met de souplesse van Sticks (Fakkelbrigade) en de energie en uithoudingsvermogen van een marathonloper krijgt de zaal wel plat. Het op dat moment nog zo'n 150 man tellende publiek gaat los en vormt voor het eerst een pit. Visitekaartje afgeleverd dus, met een stempel van de stad Groningen.

Hierna begint het langzaam drukker te worden. Een verassingsact komt er in de vorm van Nexusz (Da FLoawaz) die enkele tracks van zijn nieuwe E.P. 'Love is...' de zaal in blaast. Het publiek lijkt echter even voldaan door de show van Kraantje Pappi. De zaal gaat roken en mede door de afstelling van de microfoons en het vervolg van de avond, is deze act waarschijnlijk niet in iedereens geheugen blijven hangen. Toch brengt Def Enter XL in deze vorm de nodige support aan Deventer en voegt het nog een extra artiest toe aan de (al bekende) line-up.

De avond gaat daarna snel verder met nog een hometown rapformatie: Grijze Massa. Deze mannen timmeren het laatste jaar hard aan de weg en hebben oonder andere op Definitie van Dopeheid in Tilburg gestaan. De zaal nu toch lekker gevuld met zo'n 250 á 300 mensen. Hierdoor lijkt het een beetje dat de Deventenaren toch voornamelijk voor de hoofdact (Jiggy Djé) hun huizen hebben verlaten.

Bij Grijze Massa gaat het ook weer helemaal mis met het geluid. De eerste vier nummers vallen als een baksteen door het geluid van de microfoons (die te zacht zijn) en een kraak in de beat. Hierdoor vervliegt alle energie die de rappers geven. Het schept een afstand met het publiek maar bij het vijfde nummer lijkt het ineens helemaal perfect. Grijze Massa grijpt deze kans en vormt de show om tot een energieke en klappend geheel. De zaal is nu warm en heeft er zin in gekregen...

Dit blijkt ook bij het eerste nummer dat Jiggy Djé speelt: er ontstaat een enorme pit in de zaal. De energieke en melodieuze rapper die vooral positiviteits boombap met strakke flows op je bord gooit gaat er helemaal in mee. Met als rapper Spacekees (die er ook al jaren ervaring op heeft zitten) backup weten ze de nieuwe garde van de hiphop (het jonge publiek) de pit om te laten zetten in springen en losgaan. Zo wordt het een geweldige show en het hoogtepunt van de avond. Hiphop als vanouds zonder de scheurbeats en de pit. Hierdoor wordt het een avond met alle ingrediënten.

Met niet alleen de winnaar van de Battle for Def Enter Xl (ZKP) en Deventer's homegrown (Nexusz, Grijze Massa) in line up, maar ook de groteren van het land, zoals nieuwkomer Kraantje Pappi en de Keizer Jiggy Djé, lijkt het Burgerweeshuis hiphop weer definitief in zijn programmering op te hebben genomen. Ik begin (stiekem) alweer te dromen van de grote Amerikaanse acts die er ooit stonden... Maar alleen als Def Enter Deventer er weer helemaal voor klaar heeft gestoomd.

Met hiphop-liefde,

Phunxz