Het is spitsuur als het gaat om nieuw materiaal. Materiaal wat niet mag liggen en besproken dient te worden met de Nederlandstalige hiphop van Engel, een nieuwe single van FIEP en twee EP’s van Sven Ross en Joost Laméris. Voor eerstgenoemde is het alweer een derde EP en voor laatstgenoemde is het zelfs een debuut, maar hoewel ‘How My Dreams Are Made’ een EP wordt genoemd, verdient het toch meer het predicaat ‘album’.

Engel

Nieuwe single klinkt als een bruine kroeg in de nacht

Van Steven Engel kun je veel zeggen, maar hij van achterover leunen heeft hij misschien niet zoveel gehoord. Met Paul de Munnik brengt hij in 2022 het album Ooit uit. Op dat album vloeit de stijl van de Munnik natuurlijk over met de rap en hiphop twist die Engel daarbij inbrengt.

Het harmonieuze blijft. Het is niet alleen met Paul de Munnik waar Engel na het uitbrengen van dat album uit 2022 heeft gewerkt. Hij heeft een jeugdheld Masta Ace weten te strikken voor één van zijn songs. In het verleden heeft Engel gewerkt met Surya die ook op het aankomende album Veertig Plus van de partij zal zijn. Onlangs heeft hij met onder meer Extince een vervolg gemaakt op Kleine Jongen uit 2008. Voor de nieuwe single Zolang Hij Speelt (The Prequel) zijn Just en Jawek Kamstra te horen.

,,Zolang Hij Speelt (The Prequel) klinkt als een bruine kroeg in de nacht. Waar een zeskoppige band het publiek vermaakt dat nog even niet naar huis wilt. Een warme samensmelting van Hiphop, Jazz en klinkende glazen”, zegt Engel over de nieuwe single.

FIEP

Ode aan imperfecties

Het afgelopen jaar heeft FIEP best een druk jaar achter de rug. Dat komt vooral door haar verschijnen als festival act rondom ESNS 2023. Vanaf dat moment gaat het hard met de band en volgt een drukke festivalzomer met optredens bij onder meer Paaspop, Bospop & Into The Woods.

Aan de andere kant is FIEP weer bezig met nieuwe creativiteit in de vorm van nieuwe muziek. R U Reading?! is de eerste track van een gloednieuwe, volgend jaar te verschijnen reeks.l. ,,Deze eigenwijze en energieke song is een oproep je niet uit het veld te laten slaan. We leven in een maatschappij waarin je snel een label krijgt opgeplakt”, zegt Veerle over de nieuwe single. Zelf heeft ze als songwriter en het gezicht van FIEP, ondervonden hoe lastig dit kan zijn. In R U Reading?! viert zij haar inspiratiebron, haar dyslexie en rekent zij af met deze onzekerheid.

En aan energiek is niks teveel gezegd aan deze energieke popsong. Het geluid staat haast als metaforisch wat zich in de persoon zelf afspeelt. Een oplopende bass lijn, stevig gitaarwerk, plus een puike tekst die het aangeroerde thema nog eens onderstrepen om met een handtekening eronder te stoppen.

Sven Ross

Titel van EP is verwijzing naar treinreis

Bewuste singer-songwriter Sven Ross schrijft ‘modern folk stories’ om ons te helpen omgaan met het hedendaagse leven. Dat bewijs levert hij met Filled With Gold en Now That I’m With You. De eerst genoemde EP is zijn debuut EP en is in 2022 verschenen en laatst genoemde EP is eerder dit jaar verschenen.

Van Sven is bekend dat het maken van songs eigenlijk aldoor aan de gang is. Van jongs af aan als hij wel eens op school achter zijn lestafel in slaap valt, omdat hij de nacht ervoor al een aan een song zit te werken. De derde EP heeft als titel Losing Track Of Time On The Train Ride Home. Volgens Sven is dat een verwijzing van zijn treinreis naar Wenen waar hij naar op weg is als hij in twee dagen tijd vier songs opneemt met een studievriend die daar woont. Bijzonder is de EP ook. ,,Deze EP is akoestisch opgenomen”, zegt Sven die van Losing Track Of Time On The Train Ride Home een minimalistische benadering heeft gemaakt.

Joost Laméris

Debuut EP ‘How My Dreams Are Made’ heeft meer de kenmerk van een album

Met een diepgaande blik op liefde, mentale gezondheid en zelfontdekking als queer man, brengt Joost Laméris op vrijdag 10 november zijn debuut EP uit, getiteld How My Dreams Are Made.

Ongeveer twee jaar geleden voelt Joost Laméris zich ongelukkig in zijn leven, hij heeft het gevoel vast te lopen. Druk op zijn werk, ongezonde relaties en lang opzij geschoven dromen werpen in die periode hun schaduw op Joost zijn dagelijks leven. Ondanks dat hij veranderingen als uitdaging ervaart, besluit hij op dat moment toch zijn dromen na te jagen. Het resultaat? Een krachtige muzikale reis die hij deelt in zijn EP How My Dreams Are Made, waarbij de nummers een verhaallijn vormen over zijn reis naar geluk. How My Dreams Are Made mag dan misschien een debuut EP zijn, toch heeft het meer de kenmerk van een album, want er staan acht tracks op en dat is rijkelijk veel voor een EP. Daar is alle reden toe, want afgezien dat Joost op zijn debuut EP zich kwetsbaar durft op te stellen, zijn er andere gevoelige thema’s waar luisteraars naar zijn muziek zichzelf in kunnen herkennen. Van ontroerende songs met persoonlijke worstelingen, tot overpeinzingen. Het is allemaal op de debuut EP terug te vinden.

Voor hem zelf heeft het uitbrengen van How My Dreams Are Made een belangrijke waarde. ,,Het uitbrengen van deze EP is een droom die uitkomt, en daarmee heb ik mijn geluk weer gevonden. Deze EP gaat over dat complete proces, met alle mooie en moeilijke momenten. Ik hoop dat luisteraars hier kracht uithalen om ook voor hun geluk te vechten", zegt Joost over zijn debuut EP.