In de rubriek 'Even inchecken' checken we in bij de leukste Noord-Hollandse acts van dit moment! Gewoon, omdat we graag op de hoogte blijven van waar zij zich mee bezighouden. Met als kern: waar kom je vandaan, wat vind je belangrijk en waar ga je heen? Deze editie checken we in met Josephine Odhil!

Josephine van Schaik, ooit zangeres van The Mysterons, bouwt nu aan haar solocarrière. Bij Unexpected Records zijn al drie singles, waarvoor ze zelf de cover ontwierp, uitgekomen. En voor de videoclips ging ze een bijzondere samenwerking aan.

Hoe zou jij jouw muziek omschrijven?
Ik maak psychedelic dreampop. Er zit altijd een bepaalde mate van experiment in mijn muziek. In de studio zijn we heel erg bezig geweest met het zoeken naar bijzondere sounds. Dan bedoel ik niet alleen maar gekke klikjes en klakjes, maar we proberen er ook voor te zorgen dat het geheel iets filmisch en verfrissends heeft.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik luister veel naar Broadcast, Beach House, Melody’s Echo Chamber, White Noise en Unloved, bands die hun eigen draai geven aan experimentele muziek uit de sixties en seventies. Qua onderwerpen voor mijn nummers haal ik veel inspiratie uit boeken, zoals De Magiër van John Fowles, en uit films zoals Natural Born Killers en de documentaire Free Solo.

Wat zijn voor jou belangrijke onderwerpen waarover wij het als mensen moeten hebben?
Mijn album gaat veel over persoonlijke ontwikkeling en de balans tussen de lichte en donkere kant in jezelf en de wereld. Thema’s waar ik mee bezig ben zijn natuur, klimaat, verandering en feminisme, in een magisch surrealistisch jasje gestoken. Ik zou niet snel een hele politieke song schrijven, mijn muziek is juist een soort escapisme. Ik vind het fijn om te schrijven over dingen die niet echt hoeven te zijn, om even te ontsnappen aan deze wereld.

Op welke manier komen jouw inspiraties en de onderwerpen waarmee jij je bezighoudt terug in je muziek?
Als ik iets zie of lees wat me prikkelt vormt zich onbewust een idee voor een nummer. Dan ga ik eerst zelf brainstormen en zoveel mogelijk op papier zetten. Ik maak een woordenlijst waarin zoveel mogelijk kanten van een onderwerp worden belicht. Daarvoor struin ik ook Wikipedia en YouTube helemaal af. Met alle puzzelstukjes die ik verzamel ga ik dan aan de slag.

Voor mijn nieuwste single ‘Secrets’ wilde ik het gevoel van het hebben van een geheim zo goed mogelijk opschrijven. Voor mijzelf is het een heel emotioneel nummer, maar ik wilde dat je het op meerdere manieren kan interpreteren, als een soort mystieke encrypted message.

In hoeverre ben je bezig met zelfreflectie? Durf je iets met ons te delen wat je geleerd hebt over jezelf het afgelopen jaar?
Zoals veel mensen was ik in coronatijd vooral bezig met het zoeken naar houvast. Ik probeerde gewoontes te vinden en routine in een dag aan te brengen. Daarover gaat ‘Be Your Better Self’ ook, de drang om jezelf te blijven verbeteren in deze digitale samenleving. Dit is een maatschappelijk thema, dus dan ben ik wel op een andere manier met tekst bezig.

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022?
Ik ben erachter gekomen dat ik meer visueel bezig wil zijn. Ik heb altijd veel getekend en voor mijn vorige band The Mysterons had ik al eens een cover voor een single ontworpen. Nu illustreer ik ook mijn eigen muziek, en ontwerp ik soms ook voor anderen.

Wat kunnen we op muzikaal gebied van je verwachten de komende tijd?
Mijn debuutalbum komt in het najaar uit. In de tussentijd ben ik alweer aan het schrijven voor het volgende album, dus er ligt veel klaar! Er staan de komende tijd ook al een aantal shows in de planning.

Wil je verder nog iets delen met onze lezers?
Voor de clips bij de singles die al zijn uitgekomen was ik op zoek naar een video-artist. Op Instagram vond ik, via hashtags als #psychedeliccollage, de Amerikaanse videokunstenaar Michael Cullen. Ik stuurde hem een berichtje met mijn muziek en al snel bleek dat we een klik hadden. Zonder dat ik er referenties naar mijn inspiratiebronnen bij had gezet noemde hij meteen de bands waarvan ik dacht: Ja, dat is de bedoeling! Hij woont in Detroit, we hebben elkaar nooit in het echt gezien. Ik vind het bijzonder dat ik aan de andere kant van de wereld iemand heb gevonden met wie ik helemaal op een lijn zit.

Dankjewel Josephine, we kijken uit naar het album. In de komende maanden verschijnen er nog een paar singles en in de tussentijd kunnen we de video’s steeds opnieuw bekijken!

Luister en kijk de clip van ‘Secrets’ via deze deze link, of hieronder, en hou haar komende shows en releases in de gaten!