Victorie krijgt status van kernpodium

"We hoeven The Ex niet meer af te zeggen"

tekst: Maikel Ineke ,

Podium Victorie in Alkmaar wordt een kernpodium. Dit heeft de NFPK (Nederlandse Festival en Podiumkunsten) besloten op basis van de stijgende bezoekersaantallen en de kwaliteit van programmering. Andere kernpodia in Noord-Holland zijn de Kade (Zaandam), Manifesto (Hoorn), P3 (Purmerend) en P60 (Amstelveen).

"We hoeven The Ex niet meer af te zeggen"

Podium Victorie mag zich vanaf heden een kernpodium noemen. Deze status is door de NFPK (Nederlandse Festival en Podiumkunsten) toegekend aan de Alkmaarse popzaal. Het biedt Victorie de mogelijkheid om met de programmering meer de diepte in te gaan.

Marit van Vuurde, sinds twee jaar manager van Victorie, ziet de kernpodiumstatus als een beloning voor vastberadenheid. “We hebben dit doel altijd voor ogen gehad en het als team nagestreefd. Ik geloof dat je van je eigen kracht moet uitgaan. Dat hebben we afgelopen jaren gedaan. We hebben ons niet laten beïnvloeden door ontwikkelingen van buitenaf.”

De nieuwe status is een afsluiting van een woelige tijd. Drie jaar geleden ging het Alkmaarse poppodium Atlantis failliet. Het college van b en w besloot tot een doorstart en dwong tevens een fusie met jongerencentrum Parkhof af. Het resultaat was Podium Victorie, dat werd gevestigd in het pand van Atlantis in de Breedstraat. Ondertussen verrees in buurgemeente Heerhugowaard de Waerdse Tempel, die met een capaciteit van 1200 man een geduchte concurrent werd. Inmiddels wordt die popzaal met sluiting bedreigd.

Voor Van Vuurde was de oprichting van Victorie een compleet nieuwe start. “We hebben het verleden afgesloten en zijn helemaal opnieuw begonnen. We hebben ons echt weer op de kaart moeten zetten. Ik geloof dat dat gelukt is.” Victorie ontving in 2010 bijna 30.000 bezoekers. De populariteit van het podium is duidelijk stijgende gezien de toeloop dit jaar. De bezoekersaantallen tot en met april zijn alweer 35 procent hoger vergeleken met dezelfde periode in 2010.

Samen met de kwaliteit van de programmering is dit voor de NFPK de voornaamste reden om de Alkmaarse zaal de status van kernpodium toe te kennen. Grootste voordeel voor Victorie is dat het nu aanspraak maakt op de subsidie van de NFPK. “Die maakt mogelijk dat we voortaan wat meer risico kunnen nemen met boekingen”, legt Van Vuurde uit. “Naast de bestaande succesvolle programmering kunnen we nu bijvoorbeeld ook bands boeken die niet direct op een volle zaal kunnen rekenen, maar die wel relevant zijn. Laatst moesten we The Ex nog afzeggen. Daar baalde ik gigantisch van. Dat komt in de toekomst hopelijk niet meer voor.”

Het enige gevaar is nu dat Victorie aan zijn eigen succes ten onder gaat. Door de verouderde staat van het onderkomen in de Breedstraat lopen de medewerkers geregeld tegen de eigen grenzen aan. “We worden steeds vaker gedwongen tot houtje-touwtje oplossingen om de toeloop aan te kunnen. Het pand is er simpelweg niet op ingesteld. Wat ons betreft wordt zo snel mogelijk begonnen met een verbouwing.” De Alkmaarse politiek moet nog beslissen of het huidige onderkomen wordt gemoderniseerd of dat Victorie naar een andere locatie in de stad verhuist.