Spannende ontknoping van de IJmondpopprijs

State of Negation sleept de eerste prijs in de wacht

Tekst: Jan van Kampen Foto's: Stephanie Nieuwenhuisen ,

Vrijdagavond 29 april vond de finale van de IJmondpopprijs plaats in De Nozem & De Non. Tijdens de ontknoping van de wedstrijd waren er grote prijzen te winnen voor de zes finalisten, waaronder optredens, een fotosessie en studiotijd.

State of Negation sleept de eerste prijs in de wacht

Op koninginnenacht vond de finale van de IJmondpopprijs plaats in De Nozem & De Non in Heemskerk. Tijdens de ontknoping van de wedstrijd mochten zes finalisten het publiek en de jury proberen te overtuigen met hun podiumkunsten. Alle bands waren deze vrijdagavond extra gemotiveerd, want er waren grote prijzen te winnen, zoals optredens op Young Art en Beeckestijnpop.

Ampsalad
De band Ampsalad beet het spits af. Tijdens het optreden bewees de band dat oudere mannen ook jong talent kunnen zijn. Er werd vooral eenvoudige rock gespeeld, maar de stem van de zanger én de originele solo's van de gitarist maakten van het geheel toch iets speciaals. De jury vond dit ook, en heeft de band als prijs een optreden bij café Camille gegeven. Dit vond de volgende dag al plaats tijdens een groot feest bij Camille, dus de heren hadden weinig tijd om bij te komen van een drukke avond IJmondpop.

Jude
Na Ampsalad was het tijd voor de band Jude. Deze band had als enige een frontvrouw. Na een indrukwekkend eerste nummer begon de muziek tijdens hun set steeds meer op elkaar te lijken. Desalniettemin heeft de zangeres wel een prettige stem om naar te luisteren, en speelt de band de nummers super strak. De jury denkt dat deze band het ver kan schoppen als ze in de toekomst vaker gaan optreden. De podiumpresentatie was namelijk erg ingetogen, waardoor ze het publiek niet goed in de juiste stemming kregen.

Twice The Same
Na een korte pauze betrad Twice The Same het podium van het snikhete De Nozem & De Non. Met harde rocknummers probeerden de heren het publiek voor zich te winnen, maar dit lukte het grootste deel van het optreden niet. De muziek kwam hierdoor minder tot zijn recht. Vooral de dynamiek van enkele nummers liet veel te wensen over. De band is echter niet met lege handen naar huis gegaan. Ze hebben namelijk twee dagen studiotijd in De Popbunker gewonnen.

Dimaryp
De band Dimaryp bracht een eigenaardige sfeer de zaal in met hun muziek. De nummers waren voornamelijk sober, maar werden wel goed gespeeld. De zanger moet volgens de jury in het vervolg meer met zijn stem doen. Als de mannen hard werken, kan er een goede band ontstaan. Ze kunnen gelijk aan de slag met de uitkomst van het juryrapport, want ook Dimaryp heeft twee dagen studiotijd gewonnen. Daarnaast kunnen ze over enkele maanden hun vooruitgang laten horen, want ze wonnen ook nog een optreden op Young Art.

Translated
Translated is een band die vele muziekstijlen weet te combineren. Toch neigde de muziekstijl bij de finale van de IJmondpopprijs erg naar punk. Waar de heren tijdens de voorronde strak en afwisselend speelden, klonk het nu rommelig en eentonig. Toch was het optreden goed op zijn plaats in de finale, want het publiek genoot er zichtbaar van. Ondanks de rommeligheid wist de band de zaal namelijk prima te vermaken. Ook deze band is niet met lege handen naar huis gegaan. Ze mogen over een maand hun kunsten weer gaan vertonen op het kleine podium van Beeckestijnpop.

State of Negation
Tijdens de tweede voorronde in Camille viel er één band erg op. Dit was State of Negation. De snoeiharde metal kwam toen absoluut niet tot zijn recht in het kleine café. Op het grote podium van De Nozem & De Non voelde de band zich duidelijk een stuk beter thuis. De fans hadden de ruimte om helemaal los te gaan in de zaal, en deze kans lieten ze niet aan zich voorbij gaan. De jury was erg tevreden over het samenspel en de interactie met het publiek. En dat leidde er uiteindelijk toe dat de band de winnaar werd van de IJmond Popprijs 2011! Wat ze wonnen? Een fotosessie én een optreden op het hoofdpodium van Beeckestijnpop.