Nog één keer met The Shavers op het podium

Ongeneeslijk zieke gitarist Cock de Jong heeft nog één wens

tekst: Hiske Pronker en Maikel Ineke ,

29 mei 2011, Heerhugowaard: het laatste optreden van Cock de Jong met The Shavers. De Alkmaarse gitarist is ongeneeslijk ziek. “Nog één keer met The Shavers op het podium staan. Dat is mijn grote streven geworden. Dat is waar ik momenteel naar toe werk.”

Ongeneeslijk zieke gitarist Cock de Jong heeft nog één wens

Nog enkele maanden hebben de artsen hem gegeven. Cock de Jong, gitarist van The Shavers, gaat binnenkort dood. Tijdens het gesprek met hem en zijn broer Theo is hij daar rustig en nuchter onder. Wat vooral naar voren komt, is zijn liefde en passie voor het rock 'n roll-leven. Niet de sex en drugs-variant, maar meer: ieder weekend met z'n allen in een busje stappen en het halve land door crossen voor een zo goed mogelijk optreden.

De Jong heeft nu letterlijk nog één ding om voor te leven: zijn persoonlijke afscheidsfestival, op 29 mei a.s. in de Waerdse Tempel. Het management van The Shavers had bedacht om een aantal bevriende bands uit te nodigen die een laatste eer aan de Noord-Hollander bewijzen. Op initiatief van De Jong werden de plannen enigszins gewijzigd. Niet alleen bevriende bands, maar ook de gitarist zelf zal tijdens het festival optreden. “Ik heb maar één wens”, vertelt hij. “Nog één keer met The Shavers op het podium staan. Dat is mijn grote streven geworden. Dat is waar ik momenteel naar toe werk.”

Slapen met handschoenen
In maart 2010 wordt bij De Jong tongkanker ontdekt. De behandeling lijkt aanvankelijk succesvol. Eind november keert de ziekte echter op een dusdanige manier terug dat er plots geen genezing meer mogelijk is. Om zijn resterende maanden zo waardig mogelijk te slijten, besluit De Jong begin dit jaar te stoppen met de zware chemokuren. Het stelt hem nu in de gelegenheid de repetitieruimte weer op te zoeken. “Het spelen gaat mij nog goed af. Conditioneel red ik het op dit moment ook. Ik ben alleen een beetje bang dat de huid op mijn vingertoppen teveel uitdroogt en barst, als gevolg van de chemokuren. Ik heb geslapen met handschoenen en een dikke laag vaseline”, zegt hij glimlachend. Het is voor De Jong weer even wennen aan het songmateriaal. “Je moet er weer in komen. Waar zat ook alweer dat bruggetje en waar die solo? Het is toch al bijna anderhalf jaar geleden dat we voor het laatst met The Shavers speelden.” Theo, lachend: “In ieder geval eindigen we de nummers al tegelijkertijd.”

The Shavers, het zal de band zijn waar de meesten De Jong van kennen. Toch gaat de muzikale carrière van de Noord-Hollander veel verder terug. Tot eind jaren ’70, wanneer hij geïnspireerd door de ‘new beat’ uit Engeland samen met een viertal dorpsgenoten - waaronder zijn broer Jan - The Rousers opricht. Opererend vanuit Broek op Langedijk verwerven zij al snel landelijke bekendheid en worden zij zelfs uitgenodigd voor het fameuze TopPop met Ad Visser. The Rousers gaat over in het wat meer psychedelische The Thought, waarmee Jan en Cock de Jong tot eind 1986 doorgaan. Voor laatstgenoemde breekt vervolgens een periode aan van ruim tien jaar waarin hij zich niet met muziek maken bezighoudt.

Rauwe, ongepolijste
In 1996 pakt De Jong samen met een andere broer, drummer Theo, de draad weer op. “Al m’n instrumenten verkopen was toch een slecht idee.” Wanneer zij de imposante kunstenaar Johannes de Boom als voorman aanstellen, is het legendarische rock ‘n’ roll-trio The Shavers een feit. Zelf voor steeds grotere zalen spelend, behoudt De Jong ondertussen zijn liefde voor de lokale livescene. Vele muzikanten uit Alkmaar en omgeving hebben afgelopen jaren zijn warme belangstelling mogen ontvangen. “Ik heb altijd al een zwak voor beginnende bandjes gehad. Het is dat rauwe, ongepolijste wat mij zo trekt. Ik heb het met al mijn favoriete bands: hun debuutplaat vind ik het sterkst. Al heb je met veel jonge groepen uit de regio natuurlijk ook dat ze alweer uit elkaar vallen voordat ze überhaupt aan opnemen toekomen.”

Wat De Jong betreft kan de nieuwste generatie muzikanten niet genoeg gestimuleerd worden. In de laatste fase van zijn leven heeft hij daar zelfs een praktische aanzet tot gegeven. “Het idee was eerst om de opbrengsten van het afscheidsfestival ten goede te laten komen aan KWF Kankerbestrijding. Dat fonds is zeer waardevol en ondersteun ik van harte, maar ik besef mij ook dat onze schenking een schijntje zou zijn voor een organisatie die werkt met zo’n immens budget. Daarom leek het mij waardevoller om het bedrag te steken in iets waar je meer invloed op hebt en waar ik ook heel betrokken bij ben.” Op voorspraak van De Jong worden daarom de opbrengsten van het afscheidsconcert gestoken in een fonds dat vanaf volgend jaar beginnende bands en muzikanten zal gaan ondersteunen. Om er zeker van te zijn dat na de dood van een gitarist de rock ‘n’ roll niet sterft.

Het laatste optreden van Cock de Jong, Noord-Hollands rockicoon, vindt op zondag 29 mei plaats in de Waerdse Tempel te Heerhugowaard. Naast The Shavers doen ook Peter Pan Speedrock, Claw Boys Claw, Shaking Godspeed en Casa de la Muerte mee aan het afscheidsfestival. De presentatie is in handen van Rudeboy (Urban Dance Squad). De deur is vanaf 15:30 uur geopend. Kaarten zijn te koop voor € 15,00 per stuk.