Next Best Band: veelbelovende bands samen op tour

Van teenpop via female fronted rock naar seventies orgels

tekst: Lisa Gritter - foto's: Richard Schaaper ,

Next Best Band is een initiatief drie veelbelovende bands de kans krijgen om hun kunsten te laten zien op een paar van de grootste poppodia van Nederland. 3VOOR12/Noord-Holland is aanwezig in het Patronaat.

Van teenpop via female fronted rock naar seventies orgels

Drie veelbelovende bands touren momenteel samen door Nederland: The Red 17, Dudettes en Birth of Joy. Zij doen daarbij enkele grote poppodia aan en slaan Noord-Holland uiteraard niet over. Op donderdag 19 mei is het zover, dan staan zij in het Patronaat in Haarlem.

The Red 17 opent de avond voor een, helaas, bijna lege zaal. Dit lijkt de pret niet te drukken bij de jongens, die allemaal met een flinke glimlach op het podium staan. De luchtige popliedjes zitten stuk voor stuk goed in elkaar en het is duidelijk te horen dat het hier om technisch goed onderbouwde muzikanten gaat. Goede popsongs, goede show en een hele hoop glimmende rijen witte tanden.

Meezingers
Hoewel de show staat als een huis wil het toch niet echt pakken, er mist iets van bezieling, een rauw randje. Dat wil niet zeggen dat het geen succes kan worden, hitpotentie is zeker aanwezig en het gillende jonge meisjes gehalte is zelfs in een half lege zaal als vanavond al redelijk hoog. De zanger heeft een goede look, maar is vocaal niet heel erg sterk, er mist wat kracht daar. De drummer geeft nog een redelijk indrukwekkende solo weg en de band weet nog wat meezingers te winnen met een cover van Katy Perry. Al met al een strakke show en een band die ondanks gebrek aan originaliteit toch flink wat potentie lijkt te hebben.

Dan is het tijd voor Dudettes. De van origine all-female band is vanavond aangevuld met twee jongen op gitaar en bas, welke goed spelen, maar de schijnwerpers zijn toch echt voor de drie dames. Talentvolle dames blijkt al snel. De drumster speelt strak, maar het zijn vooral de zangeres en de gitariste die de show maken. De stem van de zangeres doet denken aan een kruising tussen Jaqueline Govaert en Skin van Skunk Anansie en dat is geenszins overdreven, wat een strot.  De samenzang met de gitariste klinkt lekker en beide dames staan vol zelfvertrouwen op het podium.

De muziek doet denken aan de beginjaren van Krezip, en die bestaan niet meer, dus Dudettes zou dit gat goed kunnen opvullen. Hoewel het nog een beetje op schoolbandjes-niveau blijft steken, is de band een zeer aangename verrassing en een plezier om naar te kijken. Niet per se origineel, maar zeker wel authentiek.

Relaxed
De laatste band die het podium mag betreden is Birth of Joy. De zaal is nog steeds slecht gevuld, maar net als de twee voorgangers doet dat ook niets af aan de show van Birth of Joy. De drie jongens weten met slechts gitaar, orgel, drums en zang een dikke seventies sound neer te zetten. Vooral de charismatische zanger en de algehele relaxte houding van de band maken dit tot het beste optreden van de avond en het wachten meer dan waard. The Doors zijn terug en ze heten Birth of Joy.

Het concept van Next Best Band is leuk en de kwaliteit van de bands ligt hoger dan de gemiddelde bandjesavond of -wedstrijd, maar blijkbaar is er qua promotie toch iets niet helemaal goed gegaan. De bands krijgen allemaal drie kwartier om te spelen en dat is erg lang, te lang eigenlijk. Het is voor een beginnende band moeilijk om zo lang te blijven boeien, ook gezien het feit dat niemand je muziek nog kent en het is voor de bezoeker moeilijk de aandacht er bij te houden. Kortere showtimes en meer bands had de avond interessanter gemaakt. Toch is het, vanwege de leuke en diverse bands wel een aanrader voor een ieder die graag nieuwe bands wil ontdekken.

Gezien: Next Best Band
Patronaat, Haarlem, 19 mei 2011