Uiteenlopende stijlen bij IJmond Popprijs

Van metal tot rap, van snoeiharde gitaren tot lieve liedjes

tekst: Jan van Kampen - foto's: Stephanie Nieuwenhuisen ,

Zaterdag 19 maart vond de tweede voorronde van IJmondpop plaats in café Camille in Beverwijk. Tijdens deze voorronde liepen de muziekstijlen van de zes deelnemers flink uiteen. De bands hadden alle een grote groep fans meegenomen, waardoor het café én de tent helemaal vol waren.

Van metal tot rap, van snoeiharde gitaren tot lieve liedjes

Zaterdag 19 maart maakte het kleine café Camille in Beverwijk plaats voor de tweede voorronde van Ijmondpop. Vorig jaar was de opkomst zo groot, dat een deel van het publiek buiten van de muziek moest genieten. Dit jaar was er speciaal voor deze voorronde een tent aan het café vastgemaakt om al het publiek warm te kunnen houden.

Zes bands mochten hun kunsten gaan vertonen voor de jury van IJmondpop. De optredens van ongeveer 25 minuten per stuk liepen erg uiteen qua muziekstijl. Zo was er metal, hiphop en rock te horen tijdens de spannende tweede voorronde van de IJmondpop Popprijs 2011.

Mentally Retarded Friend
Mentally Retarded Friend (MRF) mocht het spits afbijten. Dit leek het publiek helemaal niet erg te vinden, want met de aanstekelijke, zelfgeschreven nummers van MRF kwamen de aanwezigen snel in juiste stemming voor de avond. De jury had weinig commentaar op deze band. Alleen de drummer en de bassist zouden iets beter samen kunnen werken volgens de beoordeling.

The Lost Noise

Na een korte pauze betrad The Lost Noise het kleine podium van café Camille. De frontvrouw van deze band zong niet erg zuiver, maar had wel goed contact met het publiek. Halverwege de set van The Lost Noise pakte deze zangeres haar gitaar erbij. De jury beaamde dat haar gitaarspel een stuk beter was dan haar zang. De nummers van de band lagen goed in het gehoor, maar waren niet erg origineel. Een eigen stijl ontbrak dus.

Acright
Acright probeerde het publiek hiphop te laten beleven, maar sloeg de plank volledig mis. Het publiek reageerde namelijk nauwelijks op zijn teksten. Hij besloot vaak om zijn nummers halverwege af te kappen om nog enigszins de aandacht van het publiek te behouden. Na het eerste nummer was het iedereen al duidelijk dat Acright geen eerste of tweede plaats zou behalen tijdens deze voorronde.

State of Negation
Na de rapper Acright was het tijd voor heel iets anders. State of Negation speelde namelijk metal in het pittoreske café. Zwarte kleding, lange haren en snoeiharde gitaren; alles aan deze band was metal. Volgens het juryrapport was de stijl en muziek van de band erg goed, maar miste er nog goede gitaarsolo's.

Winston
Na de metal van State of Negation was het tijd voor iets rustigers. Winston bracht popachtige liedjes ten gehore. De nummers lagen lekker in het gehoor, maar de band zelf toonde niet veel energie. De drummer speelde bijvoorbeeld alle snelle liedjes zonder enige emotie op zijn gezicht. Er kwam alleen af en toe een glimlachje op zijn gezicht als de gitarist hem aankeek. De jury heeft de band waarschijnlijk hierop afgerekend, want ze kregen verder niet veel commentaar.

Translated
Translated stapte rond 00:00 uur het podium op. Het publiek was de voorronde nog niet zat, want het hele café en de tent stond nog vol met geïnteresseerden. Hun aanwezigheid werd beloond, want Translated was ongetwijfeld de beste band van de avond. Met aanstekelijke liedjes en harde solo’s wisten de heren het publiek voor zich te winnen. De jury én het publiek hadden nagenoeg geen aanmerkingen op deze band.

De uitslag volgde al snel na het einde van de set van Translated. Na een bedankje aan café Camille, alle sponsoren, het publiek en de bands werd al snel bekend gemaakt dat Translated en State of Negation naar de finale in de Nozem en de Non door mochten. De meningen van het publiek waren nogal verdeeld over deze uitslag, maar mogelijk kwam dit doordat er weinig metalfans in het café aanwezig waren.

De volgende voorronde zal op 2 april plaatsvinden in de Nozem en de Non. De finale vindt op 29 april ook in deze zaal plaats.

Gezien: IJmond Popprijs (tweede voorronde)
Camille, Beverwijk, 19 maart 2011