Haarlemse State of Negation beukt door naar finale Metal Battle

Reborn, Gottlieb, RUA en State of Negation tonen diversiteit aan rauwe en melodieuze metal

Tekst: Wendy Beers - Foto's: Denise Diemeer ,

De stijldiverse line-up tijdens de laatste halve finale van de Metal Battle in de Kade toont veel kanten van het metalgenre. Het beukt en stampt, maar is ook melodieus of rauw. Na het aantreden van de denderende trein die State of Negation heet, overtuigen zij met passie en energie. Op 23 april strijden de Haarlemmers tijdens de finale in Atak tegen Insurrection en Curse of the Forgotten.

Reborn, Gottlieb, RUA en State of Negation tonen diversiteit aan rauwe en melodieuze metal

De kleine zaal van de Zaanse Kade schrééuwt metal, en is dan ook een heel geschikte locatie voor de laatste halve finale van de grootste underground metalcontest van Nederland. Deze Metal Battle-avond bepaalt welke band er met de andere twee finalisten, het Friese Insurrection en Curse of the Forgotten uit Ermelo, zal strijden in de finale op 23 april in Atak in Enschede. De line-up van de avond is heel stijldivers, waarbij het eveneens gemengde publiek geen kans krijgt zich te vervelen.

Reborn
Het Haagse death/black metal vijftal van Reborn opent de avond met zelfverzekerde eigenheid. Het streven naar een mix van agressie en melodie blijkt uit de wervelwind van gitaarriffs en een woest ogende frontman. De ruimte die wordt geboden door middel van gitaarsolo’s zorgt voor een uitgebalanceerd geheel, wat helaas wel wat onderuit wordt gehaald door het ontbreken van enige gelaagdheid vanuit de baspartij. De overwegend memorabele nummers zouden desondanks niet misstaan op de soundtrack van een obscure Tarantino-film.

Melodieus
Gottlieb uit de Flevopolder brengt metal van een heel ander kaliber ter tafel. De muzikanten zijn zeer gedreven en hebben duidelijk aandacht voor het showelement. Doordat ze, naar eigen zeggen, zowel agressieve en technische als melodieuze en toegankelijke muziek willen maken dreigt het geheel wel wat onsamenhangend te worden. Met hun moderne vorm van metal lijken ze het publiek niet echt te raken, mede doordat zanger Erics zuivere stemgeluid regelmatig raakt ondergesneeuwd door de snoeiharde gitaren.

Stonermetal
Wanneer het eerste geluid aan RUA-frontvrouw Nici’s keel ontsnapt is de vergelijking met Guano Apes’ Sandra Nasic gauw gemaakt. De stonermetal met diepe, dragende baslijnen en aanstekelijke drums mengt zich middels verschillende stijlen tot een vorm van crossover. De bandleden dagen zichzelf muzikaal uit en tonen dat ze de techniek beheersen, maar helaas dreigen ze hier en daar het publiek een beetje kwijt te raken.

Het in 2009 opgerichte State of Negation gaat welverdiend met een finaleplaats naar huis. De jonge bandleden werpen een muur van geluid op, vol beukende riffs, die kunnen vertrouwen op de kracht van de eenvoud. Hoewel het niet heel vernieuwend is, staat de energieke death metal als een huis. State of Negation is kwaad en zegt waar het op staat.

Finale
De ambitieuze Haarlemmers hebben onlangs een videoclip opgenomen in samenwerking met het Media College Amsterdam. Bovendien wisten ze zich tevens te plaatsen voor de finale van de IJmond Popprijs op 29 april in De Nozem en De Non in Heemskerk. In de finale van de Metal Battle maken ze onder andere kans op studiotijd bij Legacy Studio in Zwaagdijk-Oost en een plek in de Wacken Open Air Metal Battle. De redactie van 3VOOR12/Noord-Holland wenst ze hierbij, en tijdens de finale van de IJmond Popprijs, veel succes toe.

Gezien: Halve finale Metal Battle
Zaandam, De Kade, 26 maart 2011