Geen zwakke broeders op 3FM Serious Talent-avond

Want Want, The SelfEmployed en Only Seven Left in Victorie

tekst: Rob Smit - foto's: Richard Schaaper ,

Een zaal vol 'stomme trutten', een rustig avondje voor de tap en drie totaal verschillende bands die met elkaar toch een samenhangend programma vormen. Dat was vrijdagavond 11 maart het geval in Podium Victorie.

Want Want, The SelfEmployed en Only Seven Left in Victorie

Drie bands voor nog geen 8 euro. Het blijkt nog te kunnen in Podium Victorie waar vrijdag 11 maart The SelfEmployed, Want Want en Only Seven Left te zien zijn. Een toegangsprijs die een concertavond ook mogelijk maakt voor scholieren. Bij aanvang is de grote zaal van Victorie dan ook voornamelijk gevuld met meisjes die zonder polsbandje op deze vrijdagavond keurig aan de frisdrank zitten. Only Seven Left is de band waarvoor ze komen. Maar voordat het zover is, krijgen ze eerst twee andere bands voorgeschoteld.

The SelfEmployed vangt als eerste aan. De heren uit Waarland spelen een thuiswedstrijd in Alkmaar. Zonder aankondiging betreedt de band stilletjes het podium en stipt om 19.30 uur klinken de eerste tonen. Tonen die wel raak zijn, want de zaal valt direct stil en heeft volledige aandacht voor de band.

Die aandacht weet The SelfEmployed goed vast te houden met een set die ijzersterk in elkaar steekt. Het stevige werk wordt afgewisseld met meer ingetogen ballads en de nummers zelf worden overtuigend opgebouwd. Een onheilspellende muur van enkel gitaren, wordt aangevuld met eerst bass, vervolgens drums, waarna uiteindelijk alles op zijn plek valt als zanger Jos van Geffen invalt met een repeterend 'show me the way'. Kippenvel. Dat een volwassen band als The SelfEmployed ook de aandacht van dit jonge publiek vast kan houden is knap en zal henzelf misschien ook verrast hebben.

Vervolgens is het de beurt aan Want Want. De band uit Zwolle leek vorig jaar aan de hand van 3FM-dj Michiel Veenstra definitief door te gaan breken met een in de pers positief ontvangen debuutalbum. Het grote succes bleef echter uit. Dat dit niet ten koste is gegaan van het plezier waarmee de jongens op het podium staan bewijzen ze deze avond.

Eigenlijk is Want Want op het lang gegroeide haar van bassist Jasper la Faille na, in een jaar tijd bijna niet veranderd. De band speelt strak en zowel de nummers als de interactie met het publiek zijn doorspekt met humor en dat werkt aanstekelijk. Het grappigste moment van de avond ontstaat als zanger Fokke Mellema vraagt of er nog 'stomme trutten' in de zaal zijn en de hele zaal dat gillend bevestigd.

Dat het publiek zich niet alleen laat verrassen, maar zich ook laat verleiden tot massaal meespringen tijdens Kip Paard Koe, kan gezien worden als een compliment aan zowel Want Want als het publiek.  Dat de band slechts een half uur mag spelen is erg jammer en het optreden is  voorbij voor je er erg in hebt, terwijl er eigenlijk nog behoefte is aan meer. Gelukkig gaat de show nog even door bij de merchandise, waar Mellema gratis stickers uitdeelt aan een grote groep nieuwe fans. Maximaal 433 per persoon.

Only Seven Left mag de avond afsluiten. De Hilversumse band is hot en dat is te merken. Waar het grootste deel van de bezoekers al de hele avond op wacht gaat eindelijk gebeuren. Vanaf de eerste seconde vliegt de band over het podium en knalt de energie de zaal in. Het publiek zingt bijna alles mee, de nieuwe nummers klinken alsof ze al jaren zo gespeeld worden en zelfs de vaders achterin de zaal knikken instemmend mee. Dat de zang van Bart van Dalen er dan af en toe naast zit en er betaald moet worden voor de stickers, dat mag de pret niet drukken.

Gezien: Only Seven Left, Want Want, The SelfEmployed
Podium Victorie, Alkmaar, 11 maart 2011