Stilstaan is geen optie

Bands springen meer dan het publiek bij Heavy uit Haarlem

tekst: David Ruijgvoorn - foto's: Natascha Tamarit de Reus ,

De muzikanten sprongen meer dan het publiek op de eerste editie van Heavy uit Haarlem van 2011. Maar dat deed aan de kwaliteit van de ruige muziek geen afbreuk. Integendeel.

Bands springen meer dan het publiek bij Heavy uit Haarlem

De eerste editie van Heavy uit Haarlem in het nieuwe jaar kan bestempeld worden als een succes. Bring On The Bloodshed, Noyalty, 21 Gun Salute en None Shall Fall zetten in het Patronaat een standaard. Nu is het aan de organistaie om de volgende editie nog een stukje beter te maken.

Opener
Met het meest klassieke metalintro ooit, vier keer op de crashbekken slaan en dan knallen, trapt None Shall Fall de avond af. De band speel snelle hardcore met vette backing vocals. Misschien een beetje binnen de lijntjes, maar zeker een goede lekkere hardcorezang. De band brengt veel energie, en dat is ook zeker nodig aangezien het publiek nog niet helemaal wakker is. En terwijl de zaal toch langzaam volstroomt, verklaart zanger Pieter er met zijn vette strot, die bij vlagen zelfs aan Bruce Dickinson doet denken, de eerste editie van Heavy uit Haarlem van 2011 voor geopend.

De bandleden verdienen allemaal een avondvierdaagse-medaille vanwege de kilometers die ze afleggen op het podium, maar dat maakt het soms ook een beetje rommelig en heeft zelfs enkele botsingen tot gevolg. Niet dat dat de band deert, die rockt stevig door. Muzikaal gaat het alle kanten op. Jammer is wel dat de bassgitaar niet of nauwelijks te horen is. We zien bassist Jeff compleet uit zijn dak gaan en we horen het niet.

21 Gun Salute
De Amsterdamse formatie 21 Gun Salute volgt na een korte ombouw. Wat meteen opvalt is de harde, bijna agressieve drummer. De band begint meteen met een bak herrie, 'nou we zijn er!' Na een korte introductie, waarbij duidelijk wordt dat dit de eerste show is met de nieuwe line-up en dat de zanger eigenlijk niet alle teksten weet, barst de band los. In contrast met None Shall Fall is 21 Gun Salute een tandje harder, ook lijkt het geluidsniveau iets hoger te zijn opgeschroefd. De hardcore valt goed in de smaak. En ook hier zijn de bandleden weer lekker druk aanwezig.

Tussen de nummers door klapt het publiek uitbundig, maar dat is voor de zanger niet genoeg. Hij wil de mensen aan het springen krijgen in plaats van aan het klappen. De sfeer in de zaal is goed, en als er zelfs een gastzanger komt meedoen, lijkt er ook in het publiek iets los te komen. Bij het laatste nummer gaan er zowaar toch nog zeven mensen in het publiek die los. Dit tot groot vermaak van de band en het overige publiek.

Springen
Uit Eindhoven komt Noyalty en terwijl het gordijn open gaat, staan de bandleden al te springen. Zonder enige aankondiging begint Noyalty. Met melodieuzere hardcore overvallen de muzikanten de zaal. Hun hardcore sound die qua sound toch ook wel op de punkrock leunt ligt lekker in het gehoor. Mooi is ook dat ze uitgebreid de tijd nemen om de overige bands te bedanken en zelfs lokale helden Pound nog even props geven.

Het is ondertussen ook behoorlijk warm in de zaal, iets waar Noyalty rekening mee heeft gehouden; bijna de gehele band draagt korte broeken. Met zelfs synchroon springende gitaristen (tijd voor een nieuw Olympisch evenement?) brengt de band het publiek weer een stapje dichter naar het podium. Er wordt zowaar gecrowdgesurft,en er komen handstands voorbij. De band heeft goed door wat het publiek wil, en een cover van de Cro-Mags wordt door enkele fans letterlijk meegebruld. Als vervolgens ook nog een fles sterke drank op het podium half leeg gedronken wordt door een toeschouwer is het feest compleet!

Afsluiter
Bring On The Bloodshed is de afsluitende band, en tevens de eerste metal in de grunt van het woord. In de rook van de machine en met rug naar het publiek gekeerd, wordt een duister intro afgespeeld. Terwijl na het eerste nummer meteen de voorgaande bands uitvoerig worden bedankt. De wat duistere hardcore dondert goed door de zaal. Met een voor het genre opvallende groove wordt meteen duidelijk dat het Bring On The Bloodshed menens is, ze willen bloed zien! Overdonderend beukt de hardcore door de zaal en het publiek laat zich van zijn beste kant zien. De band geeft zelfs een T-shirt voor gekste move.

Dit is duidelijk waar Haarlem voor is gekomen. Maggy, de vrouwelijke bassist van de band die duidelijk haar mannetje staat, rockt samen met haar bandleden om het hardst. Tezamen met het publiek maken ze er een waar feestje van. Met hun opvallende groove en complete show breien ze een waardig eind aan alweer de vierde Heavy uit Haarlem.

Organisator Maran kijkt tevreden terug op de avond. Gehoopt werd op 150 bezoekers en dat aantal is zelfs overschreden. Voor de volgende editie van Heavy uit Haarlem legt de organisatie de lat weer hoger. Hopelijk wordt Heavy uit Haarlem een begrip in de metal- en hardcorescene en in de stad.

Gezien: Heavy uit Haarlem
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 14 januari 2011