Perquisite weet zichzelf te verkopen

De geboren bandleider is van alle markten thuis

Tekst: Jan van Kampen Foto's: Max van der Kolk ,

Vrijdag 21 januari trakteerde Perquisite het publiek in het Patronaat op een gevarieerd concert: van rustige jazz tot heftige funk, en met een podium vol gastmuzikanten.

De geboren bandleider is van alle markten thuis

Vrijdag 21 januari vond het verplaatste concert van Perquisite plaats in de kleine zaal van het Patronaat. De producer/componist en zijn band waren afgereisd naar Haarlem om de nummerrs van zijn nieuwe album ten gehore te brengen.

Voor de nieuwe cd, 'Across', heeft Perquisite samengewerkt met veel bekende Nederlandse artiesten, waarvan hij een aantal ook had meegenomen naar het Patronaat.
Onder andere Janne Schra (Room Eleven), Tjeerd Bomhof (Voicst), Torre Florim (De Staat) en hiphopper GMB werkten mee aan het album.
Door de samenwerkingen heeft de muziek van Perquisite een grote variatie aan muziekstijlen. Dit in tegenstelling tot de albums die hij uitbracht met Pete Philly: goed, maar we kenden het onderhand wel. Elke vijf minuten zette de band een andere sfeer neer op het podium en het publiek ging er helemaal in mee. Zelfs de spontane overgang van rustige jazz naar snelle funk werd goed ontvangen.

Perquisite wist met zijn band het hele podium te vullen. Zelf zette hij vaak een stap naar achteren om ruimte te maken voor de gastartiesten en zangeressen, maar toch hield hij de regie in handen. Tijdens de improvisatiestukken had de band aan snelle blikken genoeg om te weten hoeveel maten ze nog moesten doorspelen. Een eigenschap die veel bandjes missen, waardoor de muziek  soms wat rommelig wordt. Het is dus goed om te zien dat Perquisite de eigenschappen van een goede bandleider heeft.

Waar de muziek op de plaat soms wat eentonig overkomt, weet Perquisite live de nummers goed op te bouwen. Tegen het einde van de nummers stond vaak de hele band te springen en te dansen op het podium. Dat enthousiasme sloeg vaak direct over op het publiek. Deze vaste opbouw van de nummers werd tegen het einde van het concert erg voorspelbaar, maar dat mocht de pret niet drukken. De onuitputtelijke energie van de band bleef aanstekelijk.

Alle bandleden kregen tijdens het concert voldoende aandacht. Vrijwel iedereen op het podium mocht een solo ten gehore brengen. Zelfs de rappers konden helemaal losgaan door te 'freestylen' met een woord 'Peaches' dat door het publiek gegeven werd. Het is duidelijk dat Perquisite erg getalenteerde bandleden onder zijn hoede heeft. De kwaliteiten en de opbouw van het concert deed erg denken aan het format waar Kyteman vorig jaar mee doorgebroken is.

Perquisite heeft een reputatie opgebouwd met Pete Philly, maar met zijn 'solo' album moet hij het publiek weer welwillend stellen. Door de grote variatie aan muziekstijlen was er voor ieder wat wils, en dus zal het enkel een kwestie van tijd zijn voordat de nieuwe muziek van Perquisite opgepakt gaat worden door 'de massa'. Aan de spontane live performance zal het in ieder geval niet liggen.