Derde voorronde van de Rob Acda Award swingt

We stole the zebra wint en laat het publiek dansen

Tekst: David Ruijgvoorn Foto's: Ary-Jan de Witte ,

De voorlaatste voorronde van de Rob Acda Award is ook meteen de meest swingende. De zes bands laten het publiek bewegen en de meest dansbare act is dan ook de overtuigende winnaar van de avond.

We stole the zebra wint en laat het publiek dansen

Vrijdagavond is de kleine zaal van Patronaat in Haarlem het toneel van alweer de derde voorronde van de Rob Acda Award.
Tijdens deze avond spelen er wederom zes bands, waarvan Colt Nevada als winnaar van de Til Trofee pas sinds de avond ervoor aan de line-up is toegevoegd.

Opvallende Folk
Our Minor Fall heeft de eer te mogen beginnen.
De opvallende bezetting van de band met cellist en violiste, en bijzondere podium-aankleding maakt het publiek meteen nieuwsgierig. De band heeft al enige ervaring en flink wat prijzen gewonnen onder de naam Lucky Luke Strikes Back. Ze beginnen de avond als trio en komen dan niet geheel uit de verf. De rustige melancholische liedjes houden niet echt de aandacht vast. Ook als er bij het tweede nummer een gitarist bijkomt maakt het de set niet veel opwindender. Folk is hot, maar Our Minor Fall komt niet lekker tot vlammen.
Zelfs met de drummer erbij komt de band niet los. Dit is ook wel te wijten aan de stemming van het publiek dat blijkbaar meer voor het kletsen komt dan voor de muziek.

Swingend naar de tweede band
Tweede band van de avond is Whoobab Swing. De band komt op met een heel scala aan instrumenten zoals een contrabas, saxofoon en een orgel. Ze swingen en rocken van de ene solo naar de andere. De uptempo muziek houdt het publiek bij de les. De bandleden hebben duidelijk plezier met elkaar, en de eerste zonnestralen van 2011 dringen door in de kleine zaal van het Patronaat. Whoobab Swing swingt. De band speelt veel instrumentaal en dat is misschien een beetje teveel van het goede, toch weten ze hun stempel op deze voorronde te drukken.

Lefgozer
Matthijs Koster is veruit de jongste en meest originele act van de avond. Ook hij valt op door zijn bijzondere collectie instrumenten. Het begin van zijn optreden loopt een beetje stroef, maar na hulp van de techniekcrew komt hij los. Een oorverdovend gitaarwerk wordt de zaal ingeslingerd waarmee hij duidelijk maakt dat Matthijs nu aan de beurt is. Zijn tweede liedje is meer ingetogen op de piano en Matthijs sluit zijn set af met een nummer op de akoestische gitaar.
Een korte maar zeer krachtige set: gastheer PP Fischer verwachtte het einde blijkbaar nog niet want Matthijs loopt hem zo voorbij het podium af.

Soul met hoofdletter R
Als vierde band speelt We Stole The Zebra, een swingende rockband. Zodra de zangeres begint te zingen slaat het publiek stijl achterover. Zelfs de meest verstokte metalhead zal zich betrapt voelen dat hij meedeint op de vibe van de zebra. De authentieke en energieke sound rockt en rollt door de zaal. Toetsenist Seppl doet zelfs regelmatig een dansje achter zijn keyboards, en demonstreert daarmee het gehele gevoel van de band.

Wildcard
Als winnaar van de Til Trofee mag Colt Nevada zich melden bij deze voorronde van de Rob Acda Award. De enige band van de avond die ‘gewoon’ rock speelt. Met invalgitarist overigens, maar dat is niet te merken, knalt Colt Nevada hun muziek de zaal in. Een dikke sound, met lekkere over de top gitaarsolo's. Naar eigen zeggen speelt deze vijfkoppige band rauwe rock, en dat is het zeker. Volgens de jury weinig vernieuwend, maar wel van hoge kwaliteit.
Ze hebben natuurlijk dan ook niets voor niets de Til Trofee gewonnen.

Niet op de automatische piloot
Pilot Paco mag de avond afsluiten, ook dit trio doet verlangen naar de zomer met catchy akoestische nummers inclusief mondharmonica. De zang van de jarige Jim Bakker heeft wat weg van David Gray, maar dan met iets vrolijker muziek. Ook de rest van de band is erg enthousiast. De samenzang tussen de zanger en bassist klinkt erg goed samen, en ondanks dat ze maar met zijn drieën zijn is het goed vol op het podium. De Laidback sound is ook prima als afsluiter van deze avond. Het publiek kan medelijden hebben met de jury, want dit is een lastige noot om te kraken.

Uiteindelijk wordt We Stole The Zebra door de jury uitgeroepen tot winnaar. Runner-up is Pilot Paco, zij maken nog een kans om straks in de finale te spelen.
Al met al was dit een uitermate swingende voorronde van de Rob Acda Award.
Met nog 1 voorronde te gaan belooft het een hele bijzondere finale te gaan worden 8 april, waar We Stole The Zebra het in ieder geval gaat opnemen tegen Against All Odds en The Red17.