Cd-recensie: Het Slaap Orkest- Live in Wondermooi

Medicijn tegen slapeloosheid

Hans van der Maas ,

Edwin de Herder, zanger en gitarist van de band Mama Loo, bracht eerder zijn soloalbum 'Slaap' uit. Samen met een gitarist en trompettist speelde hij in de Hoornse zaal Wondermooi een improvisatie op de stukken van 'Slaap', wat resulteerde in de cd Live in Wondermooi. Een cd-recensie.

Medicijn tegen slapeloosheid

Na het lezen van het persbericht zijn de verwachtingen van de cd van het Noord-Hollandse Slaap Orkest hoog gespannen. Er staat onder meer: “De vier improvisaties op ‘Slaap’ laten je drijven op de adem van bijna vier eeuwen leven en dood in Hoorn”. Een kritische onderwerping onderschrijft deze woorden. Een dromerige plaat.

Edwin de Herder, man achter het Slaap Orkest, nam de cd live op in Wondermooi, een 17de eeuws pand aan de Schoolsteeg in het havengebied van Hoorn. Op een zonnige zondagmiddag in september. Samen met toetsenist Kemal Ultanur en trompettist Wouter Hakhoff  slaagt De Herder erin een onderbewustzijn te creëren dat laveert tussen wakker en slaap. De drie heren slagen erin een andere wereld van muzieknoten te voorzien die hypnotiserend werken en die je kippenvel op de ziel bezorgen.

In het fraaie decor van het pand improviseert het Slaap Orkest de vier jaargetijden bij elkaar. De kleurrijke herfst, de gure winter, de bloeiende lente en de zwoele zomer kwamen (bijna) nog nooit zo treffend uit een instrument, al moeten de heren Vivaldi voor laten gaan, maar dat lijkt mij geen schande. Treffender dan het persbericht kan ik het niet stellen: “De muziek klinkt als een film die achterstevoren wordt afgespeeld in een tempo als van een losdraaiend wiel waarvan de snelheid nog net groot genoeg is om niet om te vallen. Een versluierd moeras bewoond met goedaardige geesten”. Alleen de poëzie kan deze cd beschrijven.

Een minpuntje: af en toe zegt iemand uit het publiek iets tegen de muzikanten en daarmee doorbreekt de illusie. Heel even maar, want direct daarna zak je weg naar een wereld waar we af en toe hevig naar verlangen. De wereld van het Grote Niets. Geen gedachte en dus geen zorgen. Het medicijn tegen slapeloosheid staat nu op cd. Welterusten!

Cijfer: 8,5
Het Slaaporkest- Live in Wondermooi (Skipper Boetlek, eigen beheer)