Waerdse Tempel houdt op te bestaan

Heerhugowaardse concertzaal wordt uitvaartcentrum

tekst: Maikel Ineke ,

De Waerdse Tempel in Heerhugowaard gaat sluiten. Het complex wordt verkocht en zal daarmee zijn functie van poppodium verliezen. Dit is donderdagmiddag door een medewerker bevestigd.

Heerhugowaardse concertzaal wordt uitvaartcentrum

Concertzaal de Waerdse Tempel in Heerhugowaard gaat sluiten. Vanaf 1 januari 2012 is het poppodium in het Park van Luna niet meer. Het complex wordt verkocht, waarmee het zijn oorspronkelijke functie zal verliezen. Zoals het er nu naar uitziet wordt het poppodium omgevormd tot een uitvaartcentrum.

Directeur Marcel Appelman noemt de exploitatie van het podium 'niet langer bedrijfseconomisch verantwoord'. "Diverse gesprekken met verschillende afgevaardigden van de politiek in Heerhugowaard en Alkmaar hebben ons weinig hoop gegeven op de oorspronkelijk door ons aangehangen toekomstvisie, waarbij er verregaande regionale samenwerking wordt gerealiseerd op het gebied van popcultureel beleid."

De samenwerking met Podium Victorie in Alkmaar werd door de Tempel zelf en ook door de gemeente bepleit. Die zou daardoor in de kosten kunnen snijden en beide podia zouden zo meer bestaansrecht hebben in de dunbevolkte kop van Noord-Holland. Volgens het Noordhollands Dagblad was echter alleen Heerhugowaard bereid om daarvoor de portemonnee te trekken.

Vijf jaar geleden opende de Waerdse Tempel de deuren. Meest in het oog springend was de voor Noord-Hollandse begrippen enorme concertzaal met een capaciteit van 2500 man. Daarnaast bevat het complex een kleine zaal, de zogeheten Red Room, waar ook regelmatig optredens plaatsvinden.

Anders dan de meeste andere poppodia is de Waerdse Tempel een particulier initiatief. De totale investering bedraagt inmiddels meer dan 15 miljoen euro. De laatste drie jaar ondersteunde de gemeente Heerhugowaard, in de vorm van een subsidie aan Stichting Luna, de exploitatie. Eind 2010 besloot de gemeente al om de steun aan de Waerdse Tempel voor 2015 af te bouwen naar nul.

Sinds deze manier van investeren door directeur Appelman niet langer verantwoord wordt geacht, zocht hij naar een nieuwe functie voor het complex. "Na grondige inventarisatie zijn wij verder in gesprek gegaan met een landelijke uitvaartonderneming. Zij waren en zijn zeer enthousiast over de locatie en de mogelijkheden om een multifunctioneel uitvaartcentrum te ontwikkelen."

Deze gesprekken hebben geleid tot een intentie tot aankoop van het vastgoed per 1 januari 2012. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad van Heerhugowaard akkoord gaat om de bestemming van het vastgoed te wijzigen.