Voor de laatste keer naar The Electric Jets

Afscheidsconcert van nog jonge Waardse rockers

tekst: Chris Dekker, foto's: Armand Hoogland ,

Na vier jaar en vier dagen was het dan zo ver: het einde van The Electric Jets. De jonge rockers besloten afgelopen jaar te stoppen met de veelbelovende band. Afgelopen weekend was dan echt hun laatste optreden samen.

Afscheidsconcert van nog jonge Waardse rockers

Afgelopen zaterdag, 12 februari, was het zover. De allerlaatste keer The Electric Jets. Vier jaar en vier dagen na hun allereerste optreden stonden de vier heren nog eenmaal op het podium van Kompleks. 'Zullen we vanavond niet spelen en melden dat we gewoon doorgaan?', grapt zanger/gitarist Axel nog even, 's middags tijdens het opbouwen van de backline.

Als Kompleks in Heerhugowaard om negen uur de deuren opent, stroomt de zaal al snel vol met fans, vrienden, familie en mensen uit de muziekbusiness. Herinneringen aan eerdere optredens worden opgehaald als er om half tien een film wordt gestart. In een kwartier zien we de carrière van de band aan ons voorbijgaan, met beelden van optredens op Mixtream en Indian Summer, van opnemen in de studio en van de EP-release in de Waardse Tempel. De heren mogen trots zijn! De video is inmiddels ook op het Facebook-account van de band te zien.

Frisse popsongs
The Bright Young Lights uit Schagen zijn vrienden van The Jets. Zij trappen af vanavond en laten zien dat er leven is na The Electric Jets. De band brengt een mooie mix van frisse popsongs en langere nummers om bij weg te dromen. Ondanks de mooie set en het enthousiaste publiek merk je dat men komt voor de tweede en laatste band van de avond.

Vuur
Als The Electric Jets aftikken is Kompleks inmiddels ramvol. Het mag dan het laatste optreden zijn, maar de vier heren spelen alsof ze zich nog moeten bewijzen. Het knalt en het vlamt, het publiek gaat uit z’n dak, Axel duikt het publiek in en de zaal verandert in een kolkende massa mensen. Oude songs worden afgewisseld met nieuwe. We horen gitarist Alex een nummer zingen, zoals hij dat in het prille begin van de band ook deed. Garagerock wordt afgewisseld met instrumentale electrorock, waarbij Axel toetsen speelt. Dit was één van de wegen die de band in had willen slaan.

Bij het tweede optreden van de band, tijdens Popmania in 2007, zong Luke de Jong mee. Volgens de jury was dat geen succes, maar De Jong revancheerde zich door met het eerste optreden van zijn band Our Minor Fall Popmania in 2009 te winnen. Vandaag doet hij een nummer mee met gitaar en zang en het klopt helemaal. De band gaat ervoor en weet niet van ophouden. Het publiek wil niet dat het stopt.

Als de klok richting sluitingstijd van Kompleks tikt, moet de band toch echt stoppen. 'Who Owns The Fire' wordt gespeeld. De muzikanten hebben het magische vuur tot het laatste moment en lijken niet van plan het af te geven aan nieuwe bands. En dan is het echt afgelopen. We zien tranen, maar ook glimlachende mensen. De band is er met een knal uitgegaan en zo hoort het in de rock 'n roll. Sluitingstijd. Tijd om na te praten is er niet meer. Kompleks loopt leeg, de band vertrekt naar een privéfeestje in de Schrijverswijk en wij zetten de EP van de band nog maar eens op. Afscheid nemen is nooit leuk.