Verborgen briljantjes in Café Camille

Maandagavond is niet saai

Tekst: David Ruijgvoorn Foto's: Maikel Beers ,

Dat maandagavond helemaak niet saai hoeft te zijn, bewijst de Liedjesfabrique, een muzikale avond in het Beverwijkse Café Camille dat onder andere Yori Swart op bezoek heeft.

Maandagavond is niet saai

In Beverwijk staat, verscholen in de schaduw van de Grote Kerk, Cafe Camille. Hier vinden maandelijks de Liedjesfabrique-avonden plaats, op initiatief van het Young art festival. En vanavond is het alweer de 8ste editie.
Elke Liedjesfabrique-avond is uniek en bijzonder. Zo speelt vanavond onder andere de winnares van de Amsterdamse popprijs Yori Swart, is er een pleidooi voor de vergeten singer songwriter Fred Neil en een betoog voor een nieuw talent. De avond is dus, even als het cafe, goed gevuld.

De avond begint met Ella en Martin, begeleid door gitaar. Ze spelen folk met bluesy invloeden en mooie meerstemmige zang. Het geheel past mooi in de melancholische sfeer die cafe Camile ademt vanavond. Het gevoel van de huiskamer van je oom, die een lekker sigaartje rookt en een borreltje drinkt en waar je kennismaakt met mooie muziek.

De tweede die het podium mag betreden is dinger-songwriter Yori Swart, die na een korte introductie begint te spelen. Hoewel ze zeker van zichzelf oogt, verteld ze het publiek dat ze toch vrij zenuwachtig is. Ook haar is het huiskamersgevoel opgevallen. Camile is al aardig gevuld en ondanks de gezellige en losse sfeer krijgt Yori iedereen stil. Tijdens de set veranderd Yori vaak van gitaarstemming naar voorbeeld van onder andere Joni Mitchell. Met lange uithalen en een stem die doet denken aan Jewel in haar countryperiode overweldigt zij het publiek en geniet ze zichtbaar van het verdiende applaus.

Daarna is het tijd voor het pleidooi voor de vergeten singer songwriter. Vanavond staat Fred Neil in de spotlight, bekend als de schrijver van Nillsons hit: Everybodys Talking. Er volgt een mooie presentatie, ondersteund door fotos en beelden van dolfijnen, met muziek van Fred Neil. Vanavond zijn er ongetwijfeld bezoekers die bij thuiskomst meteen eens gaan googlen naar Folk, Macdougalstreet en Fred Neil. Na de presentatie volgt een tweetal liedjes gespeeld door Marco Nicola.

De avond wordt vervolgd met een korte introductie over de upcoming singer-songwriter, The Woodwords. Er wordt een videoclip van zijn nummer I need a woman vertoond en het is mooi om te zien dat alle bezoekers deze grote hoeveelheid aan schatten vanavond ademloos in zich opnemen.

De avond eindigt met huisdichter Frits, die al de hele avond druk aan het schrijven is in zijn schrift. Met een vleugje Dijkshoorn en een flinke dosis humor brengt hij op tragische wijze,  het podium is nu verlicht door enkele kaarsen wat een beetje een stemmige sfeer maakt alsof er een uitvaart bezig is, zijn ode aan de Liedjesfabrique.

En met het gedicht van Frits is de avond officieel voorbij, althans, de programmering. Bezoekers van het cafe mogen nu het podium op om zelf te laten zien wat zij in huis hebben. En daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Het bleef nog lang onrustig op deze maandag avond in beverwijk.

De volgende editie van de Liedjesfabrique staat gepland voor 7 maart.