Pop Up Animal Kids vs. de rest

Vier tegen twintig in de Waerdse Tempel

Tekst: Wessel van Hulssen, foto's: Mischa Nieuwboer ,

Als een band een volledige tour de support van DI-RECT is en gebombardeerd is tot 3FM Serious Talent zou je denken dat de bekendheid onder muziekliefhebbers groeiende is. Hopelijk gebeurt dat bij Pop Up Animal Kids heel snel.

Vier tegen twintig in de Waerdse Tempel

De avond begint met The Treets. De heren hebben er zin, dat is wel duidelijk. Ze geven een show vol met catchy en strak gespeelde rock. Hier en daar doet het wat denken aan Arctic Monkeys. Aan energie geen gebrek, dat zeker.
Een lekkere opener werkt altijd goed. Dit is echter wel een nadeel voor het tweede voorprogramma, Pilot Paco. Hun muziek valt het beste te omschrijven als uptempo kampvuurmuziek. Zelf noemen ze het een mix van folky pop en americana. Het geheel klinkt lekker, dat zeker. Maar na twintig minuten is de nieuwigheid er af.

Als Pop Up Animal Kids het podium betreedt, staan er ongeveer 20 mensen in de knalrode kleine zaal in Heerhugowaard. Altijd spannend hoe een band daar op inspeelt. De soundcheck duurt wat lang, men wil zeker weten dat het goed klinkt. Verrassend is dit niet, de effectenplank van gitarist/zanger Tijmen is groot en ziet er ingewikkeld uit. In combinatie met bas, toetsen (waaronder een orgel!) en drums klinkt het geheel hard en vol. En het gitaargeluid? Door alle effecten en Tijmen’s speelstijl komt het beeld van John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) naar boven. Het ene moment funky en licht, het ander moment hard en fel, daarna een onnavolgbare solo.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een instrumentbeheersing! Alle leden van de band komen van het conservatorium, en dat is te zien. Hier staan ervaren muzikanten die doen waar ze goed in zijn. En de lange soundcheck heeft zich uitbetaald, het geluid klinkt zoals het live hoort te zijn.
De nummers staan live erg sterk. Het nieuwe nummer dat voor het eerst live wordt gespeeld zetten ze een keer verkeerd in, maar dit kan iedere band gebeuren. De fout wordt netjes hersteld, zoals het hoort. Het nieuwe nummer past goed tussen de rest. Funky, hard, veel verschil in dynamiek en zang; hoge zang met veel energie.
Uitschieters zijn de nummers ‘Woof’ en ‘Holy Moments’, het tweede en één na laatste nummer van het optreden. In deze nummers lijkt alles waar Pop Up Animal Kids goed in zijn samen te komen. Er komt een “wauw”-gevoel los wanneer ze gespeeld worden.

En al dat moois voor een zowat uitgestorven zaal. De mensen die er wel zijn hebben er van genoten, dat is wel duidelijk wanneer iedereen na afloop met de band een klein praatje maakt en sommigen een EP of T-shirt kopen. Als Pop Up Animal Kids al zo spelen voor 20 man, hoe zullen ze dan spelen voor een volle zaal? Deze band verdient vollere zalen, hopelijk krijgen ze die snel.