Fans drukken stempel op concert Only Seven Left

Band én publiek enthousiast in het Patronaat

tekst: Jelle Dijkstra - foto's: Ary-Jan de Witte ,

In het Haarlemse Patronaat speelde zaterdag Only Seven Left een sterk concert. De enthousiaste Gooise popformatie nam het publiek mee door de nummers van hun debuutalbum, waarbij het publiek op zijn plaats Only Seven Left meenam in een dampend en stampend Patronaat. Geheel met boyband-taferelen.

Band én publiek enthousiast in het Patronaat

Bij aanvang van het concert was het gelijk al duidelijk; de jongens van Only Seven Left zijn mateloos populair bij hun achterban. Gillen, dat lijkt wel het enige wat de fans van Jochem Winterwerp, Roderick Knijnenburg, Bart van Dalen, Bram de Wijs en Hinne Winterwerp kunnen doen bij het openen van het doek in de kleine zaal van het Haarlemse Patronaat.

Jammer dat de fans overduidelijk minderjarig waren. Sterker nog, de gemiddelde leeftijd lag zo rond de 15 jaar en om die reden duurde het concert ook maar tot half elf. Je zou kunnen zeggen dat deze band absoluut beter verdient dan ‘een paar gillende tienermeisjes’. De fans drukken dan ook duidelijk een stempel op de hele avond.

Genieten
Echter alles in positieve zin. Hoewel het personeel bij de kassa slechts 140 bezoekers telde, was hiervan in de verzamelde menigte voor het podium helemaal niets van te merken. Aldaar wist Only Seven Left met gemak iedereen te laten meespringen en meezingen, maar vooral mee te laten genieten.

Wel jammer dat het af en toe overkwam alsof de band iets te overhaast speelde. Het was enthousiast, maar ook gehaast. Gelukkig was dat eerste - het enthousiasme - veruit het meest aanwezig van de twee.

Met duidelijke invloeden van All Time Low en OneRepublic speelde Only Seven Left sterk. Het nummer Emergency - door de band zelf bestempelt als ‘echte meezinger’ - maakte zelfs ook nog de nodige emoties los in de zaal.

Mexico
Maar buiten dat was vooral een gezellige avond, mede doordat de mannen van de Hilversumse popformatie er voor zorgde dat het publiek echt bij het optreden betrokken werd. Zo maakte gitarist Jochem Winterwerp regelmatig grapjes en filmde het publiek ook nog even voor een stel vrienden in Mexico.

Ijzersterk was de cover van het nummer Grenade van Bruno Mars, die de band opdroeg aan een goede vriend die in Mexico op het punt stond om het ja-woord te geven. De cover - waar de band duidelijk een eigen tint aan had gegeven - was absoluut beter dan het origineel en heeft misschien wel hitgarantie als Only Seven Left deze zal uitbrengen.

Toch blijft het jammer dat een band van dit kaliber zo’n jonge groep fans heeft, die qua gedrag doen denken aan het boyband-tijdperk in de jaren ’90. Toch zijn het juist de fans die zeker hun aandeel in het succes van dit meer dan goede optreden hadden. Maar Only Seven Left bedankte ze hier dan ook met een écht goed concert voor.

Gezien: Only Seven Left
Patronaat, Haarlem, 5 februari 2011