De paden op, de lanen in met Haarlemse padvindster

Girl Scout Juliette presenteert haar cd Fickle Machines

Tekst & foto's: Ary-Jan de Witte ,

Een lange toespraak, vele bedankjes, een doos met koekjes en een loterij… maar vooral ook mooie muziek. Dat is wat Juliette van Dijk brengt in het café van het Patronaat.

Girl Scout Juliette presenteert haar cd Fickle Machines

In haar eentje betrekt Juliette het podium van het café en richt zich tot het publiek. Of liever: ze richt zich tot familie, vrienden en fans. Die zijn namelijk in zeer groten getale richting het Patronaat afgereisd. Ze ontvouwt haar spiekbrief en steekt van wal.

Ze legt ons uit hoe het zover gekomen is om deze cd te maken, van wie ze allemaal steun, bijdragen en bijval heeft gehad. Wat de bandleden voor haar hebben betekend, wie de hoes heeft ontworpen en  wie de website gebouwd heeft. Daarbij doet ze de nodige bedankjes. En oja, ook nog een referentie naar de opnamestudio en de mastering. Bedankt. Ook het publiek krijgt haar dank en natuurlijk manlief.

Koekjes
Vervolgens gaat haar speech over koekjes. Ook dat is weer een lang verhaal, maar het zit ongeveer zo: Juliette Girl Scouts zijn Amerikaanse meisjes die als individu een girlscout-registratie hebben verkregen, zonder dat ze fysiek deel zijn van een padvindersgroep. Bijvoorbeeld omdat ze te afgelegen wonen van de dichtstbijzijnde scouting. Eenmaal aangemeld kunnen ze wel een wezenlijke bijdrage leveren aan de scoutingorganisatie: bijvoorbeeld door het verkopen van koekjes in hun eigen omgeving.

Juliette vond het leuk om de zaal vanavond ook op koek te trakteren en heeft zodoende de middag in de keuken doorgebracht. "Als 50 te weinig blijkt, dan s.v.p. even delen met buurman of buurvrouw". Een trommel vol met fortune cookies - elk met een regel uit een van haar liedjes. Het geluk zal vanavond zegevieren, aan de koekjes heeft ze namelijk een loting verbonden: degene met de winnende regel mag zich straks gelukkig prijzen met een kersverse CD. Voor de notaris: de winnende tekst is You Never Win A Lottery en de prijs gaat naar Ellie.

Presentatie
Er wordt deze avond veel gesproken. Maar goed, je hebt een goede presentatie of je hebt het niet. Lang verhaal kort, op een gegeven moment voegt de band zich aan Juliette toe en wordt er gespeeld. Tien liedjes passeren de revue, waaronder Beer Bottle Super Soaker – een ode aan Haarlemse band Pussycat Kill Kill Kill (Juliette heeft aan deze band mooie oud-en-nieuw-herinneringen). Op sommige nummers staat de jonge zangeres Katía Truien haar bij.

Bij het vijfde nummer haalt Juliette haar pianica melodica tevoorschijn. “Ik heb een voorliefde voor instrumenten uit een babyblauwe koffer – ze klinken altijd beter en ziet er goed uit”, meldt ze ons. En natuurlijk is er nog Bad For The Economy, een liedje uit haar vorige bandje Danika, waarvan ze de arrangementen iets heeft herschreven.

En voor nu: genoeg gesproken. De cd is klaar en kan opgezet worden. En die overtreft nu eenmaal duizend woorden en smaakt als koek bij een Hollandse kop koffie: mogen we er nog eentje pakken?

Gezien: Girl Scout Juliette
Patronaat Café, Haarlem, 4 februari 2011