De eerste Best of Popmania is een succes

Het Brein, Mentally Retarded Friend en Karma's Lab in Kompleks

Tekst: Chris Dekker, foto's: Maikel Beers ,

Kompleks in Heerhugowaard was voor de eerste keer het decor voor Best of Popmania. Twee winnaars en een nummer twee speelden samen op een avond vol rock, psychedelica en humor.

Het Brein, Mentally Retarded Friend en Karma's Lab in Kompleks

Op vrijdag 11 februari organiseerde Kompleks in Heerhugowaard voor de eerste keer 'Best of Popmania'. Op deze avond, die ongetwijfeld een vervolg krijgt, speelden drie bands die op een positieve manier opvielen tijdens de bekende bandwedstrijd. Dit keer was het de beurt aan Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte, Mentally Retarded Friend en Karma's Lab.

Psychedelische trip
Mentally Retarded Friend werd tweede op Popmania 2010, ondanks dat de band volgens de jury niet helemaal tot haar recht kwam in het kleine café. De band mag zich nu revancheren op het grote podium van het Waardse jongerencentrum en dat doet het trio goed. De band maakt psychedelische pop die de kijker en luisteraar meeneemt van rustige trips naar vette stoner-achtige stukken. Jeroen Baltus heeft een prettige stem en zijn gitaarspel is sfeervol, soms ruig en het feit dat hij als enige gitarist de band kan dragen zegt genoeg over de kwaliteit van zijn spel. Terwijl drummer Chris Spoelstra het ritme vasthoudt, krijgt bassist Wouter Reijnders genoeg ruimte van Baltus om alle uithoeken van het fretboard van zijn bas op te zoeken. Het geheel is een mooie mengeling tussen pop en psychedelica. De nummers zijn lang en het nog steeds binnenkomende publiek van Kompleks lijkt niet de hele tijd geboeid te zijn. Het is dan ook altijd lastig om een avond te openen.

Enorme ballen
Na de ingetogen set van de eerste band is het haast een cultuurshock als Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte opkomt in een inmiddels goed gevulde zaal. Vette drums worden gecombineerd met stuwende bas. Daaroverheen horen we manische synthesizers en zang over Eerste Hulp Bij Knallen en Lowlandskaartjes. Een meegereisd ruimtewezen zweept de mensen op, twee enorme opblaasballen gaan het publiek in en binnen vijf minuten lijkt het alsof de menigte bestaat uit vijftien dronken volleybalteams, gedirigeerd door drie gekke professoren. Met grenzeloze energie blijft Het Brein het publiek bestoken met humoristische songs om op te dansen. Zelden zagen we zoveel glimlachende mensen in Kompleks. Missie geslaagd.

Trommelvliesstrelend
Karma's Lab heeft de eer de avond af te sluiten. De Waardse band, met ex-leden van onder meer Blended & Bottled, maakt volgens eigen zeggen triprock. De band won afgelopen editie van Popmania en na een paar minuten is al duidelijk waarom. We hebben hier te maken met een moddervette, virtuoze en superstrakke band die voortzet wat Led Zeppelin ooit begon. Op papier wijkt de enthousiast spelende band niet veel af van Mentally Retarded Friend. Ook hier horen we spaarzame vocalen, maar wel veel instrumentale stukken om bij weg te dromen en soms hard van wakker te schrikken. Drummer Maarten Tamminga toont geen greintje medelijden met het huurdrumstel en samen met bassist Bob Looijen legt hij en lekkere groove neer, waar de laatste met bas af en toe lekker uitbreekt. Gitarist en zanger Karel Witte doet zijn taken meer dan naar behoren. Zijn tweede stemmen zijn zelfs trommelvliesstrelend, maar de werkelijke ster van de band is de jonge hond Woody Kilibarda. Zijn ruige stem contrasteert mooi met de heldere stem van Witte, de podiumuitstraling is één brok rock 'n roll en zijn gitaarsolo's vlammen. Hij knijpt de ene supersolo na de ander uit de hals van zijn maple top Les Paul. De dag na dit optreden spelen The Electric Jets voor de laatste keer, maar Heerhugowaard is alweer een gitaarheld rijker. Dat de heren lekker los kunnen gaan in lange instrumentale stukken is na vanavond wel duidelijk, maar het is afwachten of de komende debuutplaat ook sterke, compactere songs zal bevatten.

De eerste editie van Best Of Popmania was, ondanks twee uitersten in stijlen, een succes. Wanneer is de volgende?