Cd-recensie: Girl Scout Juliette- Fickle machines

Laat de lente maar komen

Tekst: Hans van der Maas ,

Girl Scout Juliette is de nieuwe band rond de Haarlemse singer-songwriter Juliëtte van Dijk. Eerder speelde ze al in diverse bandjes, maar nu vond ze het tijd voor haar eigen project. Met de cd Fickle Machines als resultaat. Een cd-recensie.

Laat de lente maar komen

Aan eigenzinnigheid geen gebrek bij Juliëtte van Dijk. De Haarlemse verkende als soloartieste het punk- en new wavepad, ze studeerde korte tijd zang aan het conservatorium in Alkmaar en later Engelse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig richt ze zich op het zingen van (Bulgaarse) wereldmuziek en op een carrière als singer-songwriter. Dat laatste levert nu haar debuutalbum Fickle Machines op met haar nieuwe band Girl Scout Juliette.

 

Gestoken in een fraaie hoes, ontworpen door René de Haan, herbergt Fickle Machines 10 prettige popliedjes met een folky inslag. Stuk voor stuk vol verrassende wendingen en ongeijkte, toch pakkende melodieën. Haar inspiratie haalt ze, zegt ze zelf, onder meer uit Ricky Lee Jones, Joni Mitchell, Feist, Tom Waits en Captain Beefheart, maar daarmee doet ze zichzelf tekort. Want Girl Scout Juliette staat volledig voor een eigen, eigengereid en eigenzinnig geluid. Symbool voor de sound staat het nummer Eerie Soldier, waarover een frisse blokfluit en een ‘human whistle’ een zomers sausje gieten. Laat de lente maar komen.

 

In haar teksten waaiert Juliëtte uit over feest en tv-verslaving, ‘nee’-zeggen, de dood, het leven en de liefde. Aan de hand van de muzikanten Léon Klaase (percussie en drums), Jasper de Beer (contrabas), Dave Witkamp (gitaar) en Joost Nelissen (piano, Rhodes en harmonium) ontstaat een luisterrijke en spannende muur van muzikale frisheid. Van het heerlijke pianootje in Lilies tot aan de aangrijpende ballade Dolphinarium. Juliette zingt vol overtuiging en haar band vult het muzikaal voortreffelijk in. Onder de bezielende leiding van René de Vries opgenomen in de Dufry Music studio en gemixt en gemastered door Martijn Groeneveld in de Mailmen Studio. Samen maken ze van Girl Scout Juliette een fraaie aanwinst in de Noord-Hollandse muziekbusiness.

 

Cd-recensie: Girl Scout Juliette- Fickle machines (eigen beheer)
Cijfer: 8