Bier, wafels en heel veel muziek

Flashtival maakt een knallend debuut in Heemskerk

Tekst: Jan van Kampen Foto's: Richard Schaaper ,

Zondag 30 januari was de Nozem en de Non in Heemskerk helemaal oranje. Twee meiden van het Kennemer College in Beverwijk organiseerden die dag namelijk Flashtival voor een schoolopdracht. Het project werd een groot succes.

Flashtival maakt een knallend debuut in Heemskerk

Zondag 30 januari werd ongetwijfeld het origineelste profielwerkstuk van Noord-Holland gepresenteerd: Flashtival. Twee meiden, Saskia en Maartje, van het Kennemer College in Beverwijk hebben dit muziekevenement georganiseerd als schoolopdracht. Samen boekten ze tien bands en een dj-team, waardoor de aanwezigen zich zondag van 14:00 tot 23:00 konden vermaken in de Nozem en de Non in Heemskerk.

Bijna alle opbrengsten van Flashtival kwamen ten goede van Orange Babies, een stichting die zich inzet voor met HIV-besmette zwangere vrouwen en hun kinderen in Afrika. Onder andere het geld van de entreekaartjes, het eten én tien procent van de drankomzet zijn aan het goede doel geschonken. 'Wij zijn blij met al het geld dat opgehaald wordt met dit originele festival. Alle kleine beetjes helpen en wij werken daar natuurlijk graag aan mee.', aldus enkele medewerkers van Orange Babies op het feest.

Saskia en Maartje hebben zelf alles geregeld voor Flashtival: Bands, een vette hap, bier, wafels, merchandise en behulpzame vrijwilligers. Alleen de hoge festivalprijzen ontbraken gelukkig. De twee organisatoren hadden geen moment om verlegen weg te duiken, want vrijwel iedere band riep ze het podium op om ze te bedanken. De meiden genoten er zichtbaar van en pakten deze momenten aan om al stagedivend weer op gelijke hoogte te komen met de rest van de bezoekers. Ze werden dus letterlijk op handen gedragen door iedereen.

De bands op Flashtival waren allemaal van hoge kwaliteit. Vooral The Medics, Little Things That Kill en Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte deden het erg goed bij het publiek. Bij Het Brein kwam er zelfs door het gespring en gedans een deel van het materiaal dat aan het plafond was bevestigd naar beneden. Dat mocht de pret niet drukken, want niemand werd door de vallende objecten geraakt. Zelfs na het optreden bleef men nog lange tijd doorfeesten op de aanstekelijke beats van de STRMSTRNG-dj's.
Tijdens het festival werd er al gespeculeerd over een vervolg. De meiden zeggen er op dit moment nog niets over en dus is het voor ons nog maar gissen. Het evenement is zeker wel voor herhaling vatbaar, want er zijn niet veel alternatieve feesten voor jongeren in omgeving IJmond.

Het nieuwe evenement 'Flashtival' heeft in negen uur tijd een onuitwisbare indruk achtergelaten. De tien bands, het publiek, de sfeer: alles klopte aan Flashtival. Laten we hopen dat dit geen one-hit wonder is.