Yori Swart wint De Grote Prijs van Nederland

Noord-Hollandse singer-songwriter finalisten in uitverkocht Paradiso

Tekst en foto's: Bert Verhaak ,

In zowel Paradiso als de Melkweg streden deelnemers in vier categorieën om de hoofdprijs. Met twee Noord-Hollandse finalisten ging onze voorkeur uit naar de finale van de singer-songwriters. 3voor12/Amsterdam maakte het ons mogelijk aanwezig te zijn bij de zegeviering van Yori Swart .

Noord-Hollandse singer-songwriter finalisten in uitverkocht Paradiso

De 26ste editie van De Grote Prijs kende weer een record aan inschrijvingen. De jury startte met de zware taak om  35 kwartfinalisten te kiezen. Van de vijftien acts in de halve finale mochten Halfway Station, Port of Call, Sue The Night, Jeroen Kant & Ratten In De Schuur, Angela Moyra en Yori Swart afgelopen zaterdag gaan strijden om de Grote Prijs in de categorie Singer-songwriter. Plaats van handeling was een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

Halfway Station  mocht de spits afbijten. Deze Rotterdamse formatie bracht een set van roots- en folknummers, luid aangemoedigd door veel meegebrachte fans.

De tweede van drie  acts voor de pauze is Rijnsburger Pieter van Vliet, optredend onder de naam Port of Call. Zichzelf begeleidend op gitaar en ukelele trakteerde hij het publiek op folksongs, waarbij hij het laatste nummer niet-versterkt  ten gehore bracht. Daarna was de Noord-Hollandse Sue The Night (Suus de Groot) aan de beurt. Geïnspireerd door songwriters uit de jaren 70 zet Sue een warme, melancholische set neer met een lekker rauw randje.

Na de break is het aan Jeroen Kant & Ratten in de Schuur om het tweede gedeelte van de middag te openen. In de hele setting van de middag is Kant eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Niet alleen is zijn typisch Amerikaanse rootsmuziek voorzien van Nederlandse teksten,  maar zijn die teksten ook nog eens doordrenkt van humor en zelfspot. Het lijkt ook meer een theatervoorstelling, compleet met verkleedpartijen.

Angela Moyra is de voorlaatste, zichzelf begeleidend op gitaar en ukelele, alsmede door een gitarist en percussiespeler. Het zijn de klein gezongen  jazzy akoestische popsongs die haar naar deze finale brachten.

Het sluitstuk van deze competitie is de uit Bergen (NH) afkomstige Yori Swart. Vol overtuiging bracht zij haar folky popsongs ten gehore en kreeg daarmee de zaal snel achter zich. Maar niet alleen de zaal. Na het daarop volgende gastoptreden van  Laura Bus , de winnares van 2010, kwam de jury met het volgende oordeel: “Yori Swart is een begenadigd muzikant; ze speelt vol overgave en passie. Ze heeft alles onder controle en weet magische momenten te creëren”.

Hierna nam ze als winnares de beker en een cheque van vijfduizend euro in ontvangst. Een toegift mocht natuurlijk niet ontbreken, en omdat de installaties niet snel genoeg beschikbaar waren, besloot ze dat volledig akoestisch te doen. Het publiek was muisstil.

 

Gezien: finale De Grote Popprijs van Nederland, categorie singer-songwriter, 10 december 2011.