Bonte avond in Patronaat tijdens tweede voorronde Rob Acda Awards

Blote basten, Sinterklaas en zwarte piet en headbangen

Tekst: Maike Gerritsen | Foto's: Ary-Jan de Witte ,

De Rob Acda Award is een popconcours voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken. Op vrijdag 2 december 2011 vond de tweede voorronde plaats in de kleine zaal van het Patronaat. Een volle avond met maar liefst zes deelnemende bands; State Of Negation, Colt Nevada, Side-Walk, Dress Up Dolls, Translated, FIRST E.

Blote basten, Sinterklaas en zwarte piet en headbangen

Normaal gesproken is een druilerige vrijdagavond misschien een reden op je met een filmpje op de bank te nestelen, maar de tweede voorronde van de Rob Acda Awards is zeker reden om op de fiets te springen. Om kwart over acht trapt de eerste band af.

State of Negation

Geen tijd voor een ‘after dinner dip’ met de ruige muziek van State of Negation. De metalband speelt met veel enthousiasme en overtuiging. Zwaar gitaarwerk en strakke drums zorgen voor een energiek optreden. Geen idee waar de zanger over zingt, maar het klinkt lekker. Wat een mazzel dat de zaal nog niet helemaal gevuld is, de metalfans kunnen zich helemaal uitleven met headbangen en pogoën op de muziek van deze stoere, vijfkoppige band uit Haarlem.

FIRST E

Vier doorgewinterde muzikanten uit Zaandam met een sterke jaren 80 invloed; de band FIRST E. De muziek kenmerkt zich door surfgitaartjes, veel effecten en een duidelijke invloed van U2. FIRST E maakt leuke, gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes. Hier en daar is het geheel wat onsamenhangend en als groepsoudste band van vandaag ontbreekt er ook wat snelheid in het optreden.

Colt Nevada

Colt Nevada brengt ruige rock, live op zijn best. Sinds mei dit jaar heeft de band een nieuwe zanger, die de band op het podium aanstuurt. De muziek kenmerkt zich door zware gitaren, een echte rockband. Helaas is de stem van de zanger niet sterk genoeg om hier lekker overheen te komen. Maar het optreden is overtuigend.

Translated

Sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn ook aanwezig op de Rob Acda voorronde vanavond. Sterker nog, ze blijken uit Castricum te komen en keiharde punk rock te spelen. Translated is hechte vriendengroep, wat duidelijk is terug te zien ‘on stage’. De mannen maken er één groot feest van, waarbij een rubberen boot, stagediven en enthousiaste fans op het podium niet ontbreken. Muzikaal gezien is het wat rommelig, maar vermakelijk is het zeker.

Dress Up Dolls

Opgetut in strakke broek, bretels en blote bast rocken de mannen van Dress Up Dolls het podium. De stem van de zanger verrast en er is duidelijk over de nummers nagedacht. De opbouw is goed en de nummers zijn pakkend. Aan originaliteit en echtheid ontbreekt het de Dress Up Dolls niet, een fascinerend optreden om naar te kijken.

Side Walk

Side Walk krijgt al een ovatie voor ze überhaupt een noot hebben gespeeld. Deze maar liefst achtkoppige band heeft duidelijk veel fans in de zaal. Met een dame op gitaar, twee stoere zangers en een enthousiaste band is dit een leuk plaatje om naar te kijken. Inhoudelijk zijn de nummers onsamenhangend en spelen de bandleden nog teveel op hun eigen eiland.

En de winnaar is…

Dress Up Dolls!

Deze band gaat door naar de finale van de Rob Acda Awards op vrijdag 30 maart 2012. Daar wordt gestreden tegen de winnaars van de andere voorrondes en de winnende runner-up (beste tweede plaats van de voorrondes). Het prijzenpakket bestaat onder andere uit het openingsoptreden van Bevrijdingspop 2012, een professionele backdrop en buttons, waardebonnen en veel media aandacht.

 

Gezien: tweede voorrondeRob Acda Award 2011-2012, vrijdag 2 december 2011, Patronaat