The Red17 wint de Rob Acda Award

We Stole the Zebra gaat er met de publieksprijs vandoor

Tekst: David Ruijgvoorn, foto's: Ary-Jan de Witte ,

In een zinderende rockende finale gaat The Red17 met de uiteindelijke hoofdprijs aan de haal, waar We Stole The Zebra wel het publiek overtuigt, maar de jury wat minder.

We Stole the Zebra gaat er met de publieksprijs vandoor

Vrijdagavond is het dan zover, het slot van weer een mooi seizoen Rob Acda Award. In de afgelopen vier voorronden zijn de vier directe finalisten en de runner-up gekozen, die vanavond gaan proberen om hun prestatie van de voorronde te overtreffen.

Runner-up Pilot Paco mag als laatst bekende finalist als eerst de grote zaal te lijf. Hun integere en mooie popsongs die duidelijk geïnspireerd lijken door artiesten als Bob Dylan en David Gray maken het publiek duidelijk dat dit geen voorronde meer is maar echt de finale. Dit trio speelt vol overgave hun catchy popsongs, waarvan sommige zelfs met mondharmonica.

Rock
Against All Odds mocht geheel onverwacht spelen tijdens de voorronde, en het is zeker een goede prestatie geweest om ook nog plaatsing voor de finale af te dwingen. Tijdens de finale duurt het echter even tot de band loskomt. Na twee stevige rocknummers komt een ballad, waarna de band zich pas lijkt te realiseren dat ze toch echt de jury moeten overtuigen. Met een goede eindsprint besluit de band hun twintig minuten durende set.

7th Street tapt uit hetzelfde rockvaatje als hun voorgangers. En dit doen ze niet geheel onverdienstelijk. In de voorronde gebruikte de zanger veel effecten, maar waarom die er vanavond niet bij zijn is een raadsel. Dit maakte de liedjes namelijk net nog iets opvallender. Van de zanger gaat veel energie uit en langzaamaan komen er ook wat fans los van de grond. Maar echt los komt de band zelf niet. Vorig jaar speelden ze al op Bevrijdingspop en willen dat dit jaar op het hoofdpodium nogmaals doen. Maar dat is aan de jury.

Overtuiging
Energieker dan energiek komt The Red17 het podium op. Dat ze springen en dansen op het podium was de jury al bekend, en een groter podium betekent in hun geval ook nog meer energie. Vol overgave bijt The Red17 zich in het publiek. Dat nu pas echt mee springt. De vette poprock met punkrockrandjes blaast het publiek omver. Vol overtuiging en vol overgave rockt The Red17, en het is voor het publiek zelfs moeilijk om niet mee te gaan in hun flow.

Afsluitende band van de avond is een vreemde zebra in de bijt qua genre, namelijk de funky bluesy rockende soul van We Stole The Zebra. Da band heeft er zin, getuige de lachende gezichten van de bandleden. Als een echte souldiva komt de zangeres het podium op terwijl de band al speelt. Vol vuur en passie speelt de band de zaal plat. Tijdens de voorronde in de kleine zaal wonnen ze al met gemak het publiek voor zich. Dat kunstje flikken ze in de grote zaal lachend nog een keer.

Uitslag
De jury heeft het zichzelf behoorlijk moeilijk gemaakt door goede kwaliteit appels met lekkere sappige peren te moeten gaan vergelijken. Niet verrassend is het dan ook dat het juryberaad langer duurt dan verwacht. Terwijl Sanne Glasbergen als winnares van de Rob Acda Foto Award haar prijs krijgt, rijdt haar laatste trein net het station uit. Het prijzenpakket dit jaar is royaal te noemen. En buiten de jury en de publieksprijs zijn er ook vanuit diverse festivals nog boekingen te winnen.

We Stole The Zebra pakt de meeste prijzen, namelijk de publieksprijs en de twee festivalboekingen. Maar The Red17 gaat met de belangrijkste naar huis: zij winnen deze editie van de Rob Acda Award en mogen dit jaar Bevrijdingspop openen.