Damage Control op Club Funday

Vier jonge heren uit Velsen spelen als een diesel op dreef

Tekst en foto's: Ary-Jan de Witte ,

Betaal zelf je drankjes terwijl het Patronaat voor het eten zorgt: Club Funday sleept je op die manier van de zondagse namiddag de avond in. De Velsense rockband Damage Control doet de rest en voorziet in beeld en geluid. Een verslag.

Vier jonge heren uit Velsen spelen als een diesel op dreef

Zondagmiddag, stralende zon en goede temperaturen. Het is eindelijk weer zover. Haal de winterkap maar van de sloep of sleep kleden mee het park in. Of maak er anderzijds een vrolijke dag van, met Patronaat's Club Funday bijvoorbeeld. Binnenshuis weliswaar, maar evengoed met alle gemoederen onder controle. De jonge rockband Damage Control toont vanmiddag haar kunsten.

Vol passie maar rauw
Het optreden van de vier heren uit Velsen is in beginsel vrij rauw te noemen. Dat mag: een live optreden hoeft niet altijd messcherp te zijn. Maar voornamelijk de zang is verre van stabiel. Uithalen zijn niet zuiver en kent een wankelende uitspraak. Het doet afbreuk aan het geheel, waardoor het een middenmaatse performance dreigt te worden.

Aan passie en enthousiasme schort het echter geenszins. Zanger/gitarist Bart Gerrits heeft de rock & roll door zijn aderen stromen. Hij stuitert over de enkele vierkante meters die het kleine podium van het café hem biedt en omarmt daarbij de microfoonstandaard als ware het zijn minnares. Verstrengeld met het staal duwt hij het gaas van de microfoon nog maar eens strak tegen de mond.

Een positieve kentering
Goed voor het aanzicht dus, maar tot dusver nog niet overtuigend genoeg. Daar komt echter verandering in als het derde nummer van vanmiddag, Shot Of Love, wordt ingezet. Daarin blijkt dat Bart toch wel erg goed zijn draai kan vinden en bewijst overduidelijk zijn potentieel. Het geluid sluit nu beter aan bij het plaatje en dat tilt het geheel naar een hoger niveau. Gedurende de rest van de tien songs tellende set blijft dat geheel in balans. Meer dan eens lijkt de sound op Black Crowes. Rock, tegen het donkere aan, puntig waar het kan en zuiver waar het moet, met teksten die echt wat toevoegen.

Interactie
Na praktisch elk nummer onderhoudt Bart interactie met het publiek - een voor een kwart gevuld café met een hoog gehalte aan ouders. Het betreft soms  een korte verwijzing ('Dit is een nummer over drugs: Shot Of Love’), een aankondiging van hun meest recente nummer (Let It In) maar ook meer uitgebreide anekdotes over bijvoorbeeld hun manager die in het ziekenhuis is opgenomen, of een nummer wat wordt opgedragen aan een overleden vriend. En de cd’s natuurlijk. Die kunnen tegenover de bar worden gekocht bij de moeder van de drummer.

Diesel op dreef
Vergelijk Damage Control met een diesel. Enigszins piepend en krakend als de motor een koude start ondergaat. Maar op het moment dat de olie op de randen van de pakkingen begint te zweten is het moeilijk om het stampende tempo er uit te halen. Laten we hopen dat de jongens vooral dat laatste vast weten te houden.