Van buddypoke tot skippybalrock

Vrijplaats #13

tekst: Sanne de Koning ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Sanne de Koning, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Hyves, buddies en een skippybal.

Vrijplaats #13

Vol verbazing heb ik de afgelopen weken gekeken naar een nieuw fenomeen dat zich ontwikkelde op Hyves: de zogenaamde buddypoke. Je kunt een avatar aanmaken, waarmee je op Hyves je vriendjes kunt poken.

Behalve dat het me vooral mateloos irriteerde - wat voor stompzinnigs komt er nog meer voort uit die site - fascineerde het me ook. Je kunt namelijk met je ’buddy’ gaan jammen en rocken. Hyves-vriendjes die in het dagelijkse leven nog niet eens weten dat er voor echte muziek een drumstel nodig is en vooral luisteren naar door de computer geproduceerde rotzooi, beginnen nu virtueel een rockband.

Het doet me denken aan SkipJam. Door te bewegen over een veld met een skippybal kon je een digitaal alter-ego besturen en een instrument te spelen. Gevolg: de meest uiteenlopende mensen maken samen hippe rockmuziek op een skippybal. Terwijl zij in het dagelijks leven echt niet van dezelfde muziek houden. Is interactie dan het sleutelwoord tot volle zalen, tot de drukbezochte bandavonden die wij van 3VOOR12 zo graag willen? Misschien moeten bandjes die willen doorbreken gewoon optredens gaan verzorgen waarbij de bezoeker alles bepaalt. Wil de bezoeker dansen? Dat kan. Praten? Dan spelen we toch gewoon zachter. Zelf wat proberen? Ga je gang.

Onzin natuurlijk, smaken verschillen nou eenmaal. En dat zal ook altijd de wisselwerking blijven veroorzaken tussen bandje, podium en bezoeker. Het bandje wil graag doorbreken en graag een keer in een grote zaal spelen, het podium wil vooral kaartjes verkopen. En het publiek? Helaas blijken soms te weinig mensen nieuwe talenten genoeg te kunnen waarderen om ze een kans te geven op die doorbraak en gaan liever grote bands bekijken of zichzelf doofheid bezorgen bij een vette party.

Het gaat met onder meer Popmania, de Rob Acda Awards en Dommelsch’ Locals Only! de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Hierbij een vervroegde Nieuwjaarsresolutie: 2009 moet het jaar worden van de nieuwe Noord-Hollandse talenten! En weg met die idiote buddypoke.