Een fraai debuut voor eigen publiek

Jong talent krijgt zaal Kompleks vol

tekst: Chris Dekker ,

De laatste jaren horen we weinig positieve berichten over de kleinere jongerencentra in Noord-Holland, maar JC Kompleks in Heerhugowaard lijkt een positieve uitzondering. Afgelopen vrijdag speelden daar vier jonge, talentvolle bandjes uit de omgeving: Sons of Palau, Dyson, Bystander en The Electric Jets.

Jong talent krijgt zaal Kompleks vol

Jongerencentrum Kompleks blijkt een goede naam te hebben opgebouwd in Heerhugowaard. Al jaren zijn het café en de zaal het slagveld van het zeer goed bezochte Popmania, inmiddels dé jaarlijkse bandwedstrijd van de regio. Elke maand spelen er talentvolle singer-songwriters vanuit het hele land in het café, meestal samen met een lokale act. De metalavonden als Molfest en S.T.E.R.F. worden goed bezocht. En nu is er dan een bandjesavond in de zaal.

Qua bezoekers mag de avond een succes heten, want bij de eerste band zijn er bijna 150 bezoekers binnen. Een belangrijke reden daarvoor is het allereerste optreden van de Heerhugowaardse band Sons of Palau. Natuurlijk zijn alle vrienden, vriendinnen en familieleden uitgenodigd, wat een goede zet is van de band. Niets speelt zo lekker als voor je thuispubliek.

Sons of Palau was een maand terug nog zangerloos en twee van de leden besloten daarom maar zelf de microfoon ter hand te nemen. Het eerste wat opvalt, is dat de band alles goed voor elkaar heeft. De vier heren staan zeer zeker op het podium en de kleding én instrumenten zijn trendy zwart met grijs. Het oog wil tenslotte ook wat.

Als nieuw bandje moet alles meteen kloppen en dan heb je het over het totaalpakket van songs, sound en podiumuitstraling. Op alles scoort de band een dikke voldoende. De songs zitten goed in elkaar, met veel tempowisselingen binnen de nummers. De strakke sound en de spaarzame zang doet af en toe aan New Order denken, maar de band heeft zeker een zeer eigen stijl. Doordat het muzikaal allemaal goed strak is, valt het op dat de zang nog niet het sterkste punt van de band is. Het is voldoende, maar het kan net even beter. Beide zangers moeten nog groeien in hun nieuwe rol en dat komt vast wel goed.

Tussen de twee Waardse bands is het tijd voor twee Helderse formaties. Dyson is vanavond de vreemde eend in de bijt, met een sound die meer tegen metal dan tegen rock aanligt. Dat het publiek blijft kijken, zegt echter genoeg en de band zet dan ook een vette, strakke show neer. Het is wel te merken dat deze band de minste reacties uit het publiek krijgt en waarschijnlijk is het dan ook beter op zijn plek op een van de metalavonden.

Het eveneens Helderse Bystander maakt Stoer Mannen Rock. Volgens hun eigen website tenminste. Nu zijn alle stoere jongens en meisjes van Heerhugowaard uitgelopen om de bands te komen kijken en de charismatische zanger, gitarist wint dan ook veel zieltjes. De band rock er over en de energieke show met lekkere nummers wordt gewaardeerd.

The Electric Jets eindigen de avond in hun thuispodium. Door alle optredens, gewonnen wedstrijden én de lekker gezond-arrogante wie-doet-ons-wat-attitude is deze band een klasse apart in de regio. Hier gebeurt echt wat!

Kompleks heeft een goede zet gedaan door vier kwalitatief goede bands neer te zetten. Het is gedurfd om twee bands uit Den Helder te boeken, maar de volle zaal bewees dat de keuze goed was. De jeugd van Heerhugowaard lijkt de programmering van Kompleks te waarderen, en dat is mooi!

Gezien: Sons of Palau, Dyson, Bystander, The Electric Jets
Kompleks, Heerhugowaard, 21 november 2008