Danko Jones laat testosteron rijkelijk vloeien

Strakke en geroutineerde show van Canadese band

tekst: Jochem Boom - foto's: Ary-Jan de Witte ,

Testosteronrock wordt de muziek ook wel genoemd. Frontman Danko Jones staat ook wel bekend als de rockgitarist met het grootste ego in de industrie. Zondagavond liet de band al deze beweringen maar weer eens bevestigd worden in een helaas niet uitverkocht Patronaat.

Strakke en geroutineerde show van Canadese band

"Mötorhead decided to take a day off, pussy’s. We decided to play here."

Danko Jones toert momenteel als voorprogramma van Mötorhead door Europa. Wegens gebrek aan Mötorhead-concerten in ons land speelt de band nu in Haarlem. Het is de enige headlinershow van Danko Jones in Nederland. De band draait inmiddels al tien jaar mee en heeft en gedegen livereputatie opgebouwd. Nederland is blijkbaar geliefd, want de band deed hier in het verleden talloze clubshows en is bijna vaste gast op het Lowlands Festival.

"You want us to play all our songs? Then we’ll be playing ‘till four in the morning!"

Met vijf albums kan de band op een zeer groot aantal songs teren. Het is dan ook onmogelijk om alles te spelen in een show van anderhalf uur. Nieuwe nummers als Baby Hates Me, First Date, laatste single Never To Loud en de oudjes Play The Blues en Lovercall komen wel voorbij en kunnen op een juichend publiek rekenen.

"Yeah, we have some sucky songs."

Het laatste album Never To Loud werd wisselend ontvangen. Het album kent dan ook een hoop wat saaie nummers. Plichtmatig worden er toch een aantal songs van dit album gespeeld. Danko Jones weet zelf kennelijk ook dat het laatste album tegenviel. ‘Yeah we have some sucky songs, so now we’re gonna play an old one.’ Waarna de zaal weer ontploft tijdens publieksfavoriet Cadillac.

" Turn the air conditioning off! We all have to sweat to be real rock ‘n rollers."

Danko Jones is vanavond weer goed op dreef met zijn stoere mannenpraat. Een gemiddelde Danko Jones-show bestaat immers gemiddeld uit 70% muziek en 30% opzwepend geouwehoer tussen de nummers door. Er zijn al velen die het gespeeld arrogante van de beste man niet aan kunnen horen, maar ook vanavond is het een wezenlijk onderdeel van de show.

Door de goed geoliede machine die Danko Jones heet, zou je bijna het voorprogramma vergeten. ET Explore Me geldt nog altijd als één van de leukste garage rock ‘n roll bands in de regio. Helaas voor de drie mannen rust er vanavond wel een erg zware last op hun schouders. Openen voor Danko Jones, waarbij het publiek er unaniem over eens lijkt te zijn dat ET Explore Me helemaal niks waard is. Dat is jammer, want als de band losgaat, zoals in het laatste nummer, zien we weer waarom het zo’n verschrikkelijk leuk bandje is.

Gezien: Danko Jones, ET Explore Me
Patronaat, Haarlem, 23 november 2008