Sungrazer: "Spelen op Roadburn en Duna Jam is droom"

Limburgse stonerrockers staan zondag op Roadburn Afterburner

Ingmar Griffioen ,

Sinds de Limburgers vorig jaar Pinkpop openden, volgen voor Sungrazer de goed nieuws berichten elkaar in rap tempo op. Met boekingen voor de prestigieuze stonerfestivals Roadburn en Duna Jam komen de grootste dromen vast uit. Rond de zomer verschijnt bovendien het nieuwe album op het Duitse Elektrohasch label.

Limburgse stonerrockers staan zondag op Roadburn Afterburner

De jongens van Sungrazer raken er langzaam aan gewend: de goed nieuws berichten volgen elkaar in rap tempo op sinds ze vorig jaar Pinkpop openden. Met de boekingen voor de prestigieuze stonerfestivals Roadburn en Duna Jam komen de grootste dromen vast uit voor de oud Hollandse Nieuwe-act. "Als mensen ons vorig jaar vroegen naar ons doel, zeiden we: 'we willen op Roadburn en Duna Jam staan'. Heel vet dat het morgen en in juni gaat gebeuren." Rond de zomer verschijnt bovendien het nieuwe album op het Duitse Elektrohasch label.

Mirador wordt het tweede album van de Limburgse stonerrockers, die voor de release van debuutalbum vorig jaar de stoute schoenen aantrokken en Stefan Koglek van Elektrohasch Records mailden. Het label was erg te spreken over de verkoop van het debuut, vertelt bassist Sander Haagmans. "Absoluut, we hebben telkens persingen van vijfhonderd: vijfhonderd vinyl plus vijfhonderd cd's en die hebben we al een paar keer bij moeten drukken. Het gaat heel hard, vandaar dat we ook van Stefan het teken hebben gehad dat ze de volgende ook willen doen. 'Jullie verkopen goed', zei hij."

Haagmans: "Heel veel mensen volgen dat label, dus ik hoop dat ze de tweede plaat mooi gaan vinden. We zijn nu aan het mixen en ik denk dat het in juli uitkomt." Op de website staat een korte video van het mixen van het nieuwe nummer Goldstrike, verder zet Sungrazer nog geen previews online. De albumtitel is wel naar buiten: Mirador, Spaans voor uitzicht(punt). "Onze gitarist Rutger kwam met die titel voor een nummer. Ik denk dat als je de hoes erbij ziet, dat je er iets meer van begrijpt."

De connecties met Koglek, zijn band Colour Haze en zijn label Elektrohasch werpen veel vruchten af. Sungrazer zit ook bij het grote boekingskantoor Sound Of Liberation dat veel zaken doet met Elektrohasch. "Zij boeken veel bands van Elektrohasch en ik denk dat we met de nieuwe plaat ook weer veel kunnen spelen. We hebben dit jaar een Europese tour gedaan met Colour Haze en dat was vrij uniek: in achttien dagen met de nightliner heel Europa door en elke dag spelen."

Zondag spelen de Limburgers voor het eerst op Roadburn, het Europese walhalla voor stonerbands. "We kregen een telefoontje van organisator Walter of we konden spelen, omdat Gomer Pyle uitviel doordat hun drummer ermee was gestopt. Walter zei al dat we hoog op zijn lijstje stonden en we waren dus de eerste vervanger." Haagmans hield al een beetje rekening met een uitnodiging. "Het ging wel goed, dus ik dacht dat we er dit jaar zouden staan of anders toch in 2012, ook vet. Het is voor ons wel absoluut erg bijzonder daar te staan. Ik ga er ook al een paar jaar naartoe en het is een heel internationaal festival, waar mensen uit heel Europa komen. We zullen in ieder geval al een aantal nummers van het nieuwe album spelen en één gloednieuwe, die we gister voor het eerst deden."

Ook uniek is de boeking voor het gereputeerde stonerfestival Duna Jam, waar Koglek ook al bij betrokken is. Rond het fesitval, in de duinen van het Italiaanse eiland Sardinië, hangt een waas van mysterie. Het festival duurt vijf dagen, kost een smak geld en van tevoren is nooit bekend in welke duinen het plaatsvindt. Iets met vergunningen en overlast, zeg maar... Haagmans kent de reputatie: "Het is heel speciaal. Er komen niet heel veel mensen, maar wel veel bekenden en het is de bedoeling dat je elke dag speelt of jamt met andere bands. Om er te komen, moet je een verzoek per mail sturen en dan afwachten. We hebben de vliegtickets binnen en een veel te kleine Fiat Panda gehuurd, dus dat wordt leuk."

Sungrazer speelt zondag van 15.30 tot 16.45 uur in de kleine zaal van 013 tijdens de Roadburn Afterburner. In mei spelen ze viermaal in Duitsland, 9 t/m 13 juni op Duna Jam in Sardinië en er staat ook een stel losse Nederlandse clubshows in de agenda. Het debuutalbum is nog te beluisteren op de Roadburn Luisterpaal en de show waarmee ze Pinkpop 2010 openden, hoor je via de audiolink rechtsonder.