Op weg naar Ysselsteyn: Jera On Air 2011 Op weg naar Ysselsteyn: Jera On Air 2011

"Ik ben trots op elke band die hier staat dit jaar"

, Jelle van Hees

Op weg naar Ysselsteyn: Jera On Air 2011

"Ik ben trots op elke band die hier staat dit jaar"

Jelle van Hees ,

Het festivalseizoen is weer begonnen en dat zullen we weten ook. Een van de festivals om dit jaar rekening mee te houden is Jera on Air in Ysselsteyn. Als vanouds gehouden op Hemelvaartsdag. Ondanks dat het alweer de negentiende editie wordt, blijkt de organisatie nog altijd vol passie en energie. Een gesprek met organisator Sjoerd Ewals.

"Ik ben trots op elke band die hier staat dit jaar"

De 19e editie van het festival 'Jera On Air' in Ysselsteyn word dit jaar op 2 juni een feit. We spreken met organisator Sjoerd Ewals.

Afgelopen week kwam dan eindelijk het verlossende bericht vanuit het Jera on Air front: De line-up is met het toevoegen van MakeBelieve en Gewapend Beton compleet. Twee Nederlandse acts. Een uitzondering wanneer we de line-up van de komende editie onder de loep nemen. Met meerdere bands uit Engeland, Zweden, België, Italië en Australië staat er een bonte mengelmoes van nationaliteiten geprogrammeerd.

Elk jaar weer ondervindt Sjoerd Ewals, stuwende kracht achter de organisatie van het festival, dat het een klus is welke enige naam mag hebben om een line-up naar wens neer te zetten. Toch lukt het iedere keer om verassende namen naar het immer groeiende festival te halen. Een verdienste waar de organisatie met recht trots op mag zijn.

Dit jaar vormde wat dat betreft geen uitzondering, zo laat Ewals desgevraagd weten. “Het was weer een enorm gepuzzel. Dat komt in eerste instantie vooral omdat we er altijd naar streven om mooie buitenlandse namen neer te zetten. Dat is soms lastig. Je zit altijd met tourschema’s en financiële plaatjes. In ons genre, punk, hardcore, ska, folk, emo en sinds twee jaar ook drum 'n bass, vis je sowieso in een niet al te grote vijver. Mede daarom hebben we ervoor gekozen om op ons hoofdpodium (Jera on Air heeft naast een mainstage ook een alternatief podium, red.) wat meer mainstream bands als Fiction Plane en Kensington te boeken. Gelukkig is alles ook voor deze editie weer meer dan goed gekomen. Het duurde lang voordat we de eerste grote act naar buiten konden brengen, maar daarna ging het erg hard. We zijn dan ook blij dat we ruim vijf weken voor het festival de volledige line-up rond hebben.”

Daar waar de organisatie trots is op de line-up, geldt hetzelfde voor de vernieuwde locatie. Door nieuwbouw rondom de oude locatie moet men dit jaar noodgedwongen verhuizen naar een ander terrein. “Door de verhuizing is er extra ruimte ontstaan. We hebben dit jaar extra geïnvesteerd in ons terrein. De belangrijkste vernieuwingen zijn een eigen festivalcamping (voor het eerst in de geschiedenis, red.) en de heren van Massive Beats zullen invulling geven aan een gloednieuwe DJ stage. Ik raad onze bezoekers dan ook aan om te genieten van het totaalplaatje dat we dit jaar meer dan ooit te bieden hebben.”

Natuurlijk. Het totaalplaatje is belangrijk. Maar publiek komt vaak toch af op grote namen. Ook daarin voorziet Jera on Air dit jaar meer dan voldoende. “Met Fiction Plane en Pendulum denk ik dat we mogen spreken over twee grote internationale acts. We waren dan ook maar wat trots toen we ze naar buiten konden brengen. Vooral ook omdat het nogal wat moeite kostte om ze binnen te hengelen. Persoonlijk ben ik dan ook blij met elke band die hier staat dit jaar.” De organisatie weet echter dondersgoed dat er een vaste groep bezoekers is die van een bepaald genre houdt. Vooral hardcore, punk en ska zijn in trek. Sjoerd hierover: “We hebben in al ‘onze’ genres weer toppers neer kunnen zetten. Iets waar de hele organisatie elk jaar naar streeft en waar we dan ook maar wat blij mee zijn dat het weer gelukt is. Voor de ska-liefhebbers hebben we onder andere Talco en Random Hand, zij die van hardcore houden voelen zich ongetwijfeld aangetrokken tot Rise and Fall, Peter Pan Speedrock en As Enemies Arise en de aanhangers van punk komen niets tekort met bands als Atlas Losing Grip en Venerea. Ook adepten van emo-punkcore kunnen met Silverstein en The Blackout hun hart ophalen op het festival. Het mooie van deze genres is ook dat ze raakvlakken met elkaar hebben. Daardoor zijn er voor eenieder meerdere aansprekende bands te vinden.”

Dit is echter slechts een kleine greep van wat Jera on Air te bieden heeft. Op de officiële website van het festival, www.jeraonair.nl, is de complete line-up terug te vinden. Kaartjes bestellen gaat ook via deze weg. Ysselsteyn is gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer en slapen kan, zoals eerder gememoreerd, op de festivalcamping.

Dus wat staat je nog in de weg om op Hemelvaartsdag 2 juni af te zakken naar Noord-Limburg? Niets, lijkt ons zo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg