Een duidelijke scheiding in het Vera-publiek deze zaterdag. Aan de ene kant de hippe, jonge mensen die vrolijk een avond dansen bij LOFT tegemoet gaan; aan de andere kant een kleiner gedeelte dat donkerder gekleed gaat met meer tattoos en piercings. Zij begeven zich vanavond naar beneden voor Farer, een trio dat bijzonder duistere muziek maakt.

Horror soundtrack

Bij de naam Farer zal nog niet bij iedereen een belletje gaan rinkelen. De band maakte voorheen stonerrock onder de naam Menhir, maar is met Farer overgestapt op onvervalste noise/doommetal. In 2020 brengt deze formatie hun eerste album uit. Vanavond horen we een voorproefje.

De muziek die vooraf aan het concert wordt gedraaid zet alvast de juiste sfeer. Het is één onheilspellende toon. Niet voor het laatst deze avond bekruipt de luisteraar het gevoel naar de soundtrack van een horrorfilm te luisteren.

Dan begint de band. De bas wordt ingezet met zoveel distortion dat de tonen eigenlijk niet meer van elkaar zijn te onderscheiden. Dat zuigt het publiek meteen de muziek in, zeker wanneer de explosieve drums zich erbij voegen. Als de vocalen erbij komen is het even schrikken; de twee bassisten wisselen elkaar namelijk af in woordeloos gegil. Hoewel het voor de niet-geoefende metalluisteraar even wennen is, draagt het alleen maar bij aan de bijzondere, bijna hypnotiserende sfeer.

Farer

Kettingen en messentrekkers

De twee bassisten en drummer doen er alles aan om deze sfeer nauwgezet over te brengen. Wie bij noise en doom denkt aan losgeslagen raggen en lawaai maken; elk geluid is precisiewerk voor dit trio. Achter het drumstel verschijnt bijvoorbeeld opeens een mes, waarmee heel secuur over een bekken wordt bewogen. Even later haalt dezelfde drummer een ketting tevoorschijn die ritmisch op een plateau terechtkomt.

De twee bassisten zitten ondertussen regelmatig op hun knieën, druk in de weer met hun grote collectie effectenpedalen. Het is duidelijk dat deze mannen niets aan het toeval overlaten. Het resultaat van dit zorgvuldige spel is een intense, beklemmende sfeer waar de luisteraar helemaal in wordt opgezogen. Na afloop is het publiek klaar voor het album van Farer in 2020.

Farer

Farer

Farer

Farer

Farer