Op reis door de Groningse popscene met Igor Wijnker

Project Rock City legt onthullende verhalen vast

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Jan Westerhof ,

Journalist en winnaar van de Groninger Persprijs in 2014 Igor Wijnker is fan van grote reportages en van de Groningse popscene. Eén plus één is twee en zo kwam Igor Wijnker met het project Rock City: een multimediaal boek met uitgebreide verhalen over speciale plekken of personen uit de Groningse muziekwereld. In een interview met 3voor12 groningen bespreekt de schrijver zijn ideeën en plannen voor het project.

Sinds Igor in 2006 verhuisd is van Amsterdam naar Groningen, is hij verzot geraakt op de popscene die Groningen rijk is. Waar Igor in Amsterdam vooral rondliep als “slechts” een consument, verdiept hij zich in Groningen in vele interessante muzikale elementen die hij tegenkomt. De verhalen die hier uit voortkomen, wil de journalist nu vastleggen in een boek. Door middel van een crowdfundingsactie hoopt Igor vóór 8 maart het streefbedrag rond te hebben om het project Rock City te realiseren. Met al zo’n 70% behaald, heeft Igor er wel enigszins vertrouwen in.

Igor wil onthullende verhalen maken over de bijzondere plekken of mensen, die tot stand komen door uitgebreide interviews en langdurige observatie. “Net als voor mijn vorige twee boeken bekijk ik de mensen of plekken als een vlieg op de muur. Ik ben dol op goede verhalen over vroeger, maar ik wil vooral ook met mijn eigen ogen zien wat er gebeurt, en dat vastleggen. Zo wordt het bijna documentaire achtig.” Welke plekken of mensen Igor wil gaan verkennen, liggen nog niet vast. Volgens hem kun je overal een mooi verhaal van maken, als je er maar genoeg tijd in steekt.

“Bekendheid doet mij niet zoveel. Ik wil op zoek naar mensen en plekken met bijzondere verhalen en dit vastleggen met schrift, beeld en audio. Zo zijn het Viadukt, Eddy Koekkoek en de garagerock-autoriteit Jan Kooi voorbeelden van bijzondere onderwerpen waar ik graag een groot verhaal over zou willen schrijven.” Het zullen verhalen worden die voor iedereen toegankelijk en vermakelijk zijn – dus ook voor hen die niks met muziek of Groningen hebben.

De titel van het boek, Rock City, klinkt op muziekgebied misschien wat misleidend. Hoewel Igor zelf erg fan is van de wat hardere gitaarmuziek, focust dit boek zich niet alleen op het genre rock maar op alle muziekgenres. Als het maar een – voor Igor – interessant verhaal met zich meebrengt. “Rock City is dus nog een werktitel, laat dat je niet afschrikken. Je kunt het woord rock ook zien als ‘Deze stad rockt!’ of ‘Die rappers rocken’.”

Igors reis door de Groningse muziekwereld is begonnen en zal naar alle waarschijnlijkheid tijdens Eurosonic Noorderslag 2017 eindigen met een releaseparty.