Jaarlijstjes van Douwe Doorduin en Marinke Kerkhoff

Een terugblik op 2016 in lijstjes

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Uiteraard heeft 3voor12 groningen genoeg mensen in huis die weten wat er in de stad leeft, welke acts goed bezig zijn en welke concerten niemand mag missen. Maar er zijn ook een hoop mensen die middenin de scene staan en daarom misschien dingen zien die wij niet zien. We vroegen hen om, aan de hand van een aantal vragen, een jaarlijstje samen te stellen.

Douwe Doorduin is zanger/gitarist van The Black Cult en vrijwilliger bij Downstage in Vera.

Wat is de beste Groningse release van dit jaar?

Poeh, dat zijn er wel wat! De EP van Idiott Smith is een pareltje die ik wekelijks opzet. Ik krijg er geen genoeg van en wacht met smart op meer! Ook de derde plaat van traumahelikopter is weer een schot in de roos. Ik moest hem een paar keer luisteren voordat ik hem begreep, maar daarna… De simpele directheid van Mark Lada raakt je. Geweldig album. Ook was er iets met een roze platenhoes en een rockbandje. Maar dat was niet zo veel hoorde ik.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Te veel keus hebben we hier, er is erg veel kwaliteit in de stad op dit moment. Maar als ik iets moet kiezen wat er voor mij echt bovenuit stak was het de show van Korfbal in de Gym. Een nieuw bandje (of supergroup met leden van Creepy Karpis, Yuko Yuko e.d.) dat bijzonder veel furore gaat maken volgens mij.

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
Wat hierboven staat. Maar houd vooral ook een oogje open voor wat Fake O’s aan het doen zijn. Ik hoorde dat er meer nieuw werk aan komt.

Wat vind je de beste nationale / internationale release van dit jaar?
Nationaal:
1. Canshaker Pi - Canshaker Pi
2. Bombay - Show Your Teeth
3. Those Foreign Kids - Oh, Nothing

Internationaal:
1. Car Seat Headrest - Teens of Denial
2. Klaus Johann Grobe - Spagat der Liebe
3. Ausmuteants - Band of the Future

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
King Kahn & The Shrines op Welcome To The Village. Ik ben groot fan van deze man, zodanig groot fan dat elke keer als ik een show zie, ik het de beste show van het jaar vindt.

Heb je nog tips voor ESNS17?
- Zadelpijn van traumahelikopter: topfeest in De Gym op donderdagavond. Veel te veel goede bands, veel te veel bier.
- Jagersonic in de Kelderbar van Vera: want Henk Wijngaard.

Marinke Kerkhoff werkt in het Grand Theatre, is vrijwilliger bij Vera, programmeert Podium Plataan tijdens Noorderzon, is actief voor het Melodica Festival en heeft haar eigen boekingskantoor Sharksomeness Bookings.

Wat is de beste Groningse release van dit jaar?
De beste, daar durf ik niet over te oordelen, maar de EP van LGHTNNG, Getting Ready, is voor mij wel de meest bijzondere. Ik ben niet helemaal objectief, LGHTNNG was één van de redenen dat ik met Sharksomeness Bookings begon en ik heb hun groei van dichtbij meegemaakt. Inmiddels zijn ze overigens al enige tijd onder de hoede van een groter boekingskantoor. Ik ben erg onder de indruk van hun EP en sterke video's en ben heel benieuwd naar de volledige plaat. Ondergewaardeerde band hier in Grunn als je het mij vraagt; gek genoeg krijgen ze meer aandacht buiten de provincie en zelfs buiten Nederland.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Joost Dijkema (+ Heta en John) op Podium Plataan tijdens Noorderzon. In 2015 zou Joost al op Plataan spelen, maar toen gooide het (nood)weer roet in het eten. Gelukkig, zou ik bijna zeggen, want inmiddels kennen veel meer mensen hem. Zijn fenomenale show was een van de best bezochte shows van Plataan - samen met die van DE KAT - nog zo'n goede Groningse act. Maar dat weet iedereen ook al lang.

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
Kinoo! En eigenlijk sowieso de jongens in die band, die allemaal in meerdere leuke acts actief zijn, mooie dingen maken, lekkere dingen koken et cetera. Net voor dit interview zag ik Llama Lands, nog zo'n leuke band van ze. Maar Kinoo blijft toch wel mijn favoriet, hele fijne liedjes in de lijn van Ultimate Painting en Deerhunter. Ze hebben net een EP-tje uitgebracht, dat eigenlijk ook wel een eervolle vermelding bij de 'beste Groningse release'-vraag verdient.

Wat vind je de beste nationale / internationale release van dit jaar?
Ik moet zeggen dat ik best weinig nieuwe releases heb beluisterd het afgelopen jaar. Ik heb dus eigenlijk geen lijstje beste nieuwe platen. Maar ik durf toch Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree wel als antwoord te geven, een van de weinige nieuwe platen die ik echt veel heb gedraaid en blijf draaien.

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
Scott & Charlene's Wedding vond ik wel een van de leukste shows in Vera en Blanck Mass was voor mij de grootste verrassing, nooit verwacht dat die show me zo zou meeslepen. De tofste Vera Downstage show was Uranium Club. Om ook nog even een show buiten Vera te noemen: Die Nerven op Welcome To The Village was ook wel een hoogtepunt van het afgelopen jaar.

Heb je nog tips voor ESNS17?
Ik heb eigenlijk nog geen serieuze blik op het ESNS programma geworpen, ik kijk waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar wat ik wil gaan zien. Als Lepel & Subroutine weer hun jaarlijkse feestje in O'Ceallaigh en Kult organiseren dan is dat sowieso een van mijn tips. Stel me de vraag een paar dagen voor ESNS gerust nog eens! Dan loop ik trouwens echt rond met kriebels in mijn buik, het zijn toch wel mijn favoriete dagen van het jaar.