#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: J'lectroniq

"Dat album wordt hoogstwaarschijnlijk mijn voorlopig laatste project als J’lectroniq zijnde"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Donald van Tol ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan J'lectroniq.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel in de &ZO op woensdag 11 januari om 00:30 (dus de woensdag op donderdagnacht). Daarnaast heb ik van de gelegenheid gebruikt gemaakt om de toffe dames van Stardust te vragen of ik een dj-setje kan doen bij ze (lees: instore) op vrijdag 13 januari (in de middag). Dit laatste is echter nog wel onder voorbehoud.

Wat voor muziek maak je?
Ooit begon ik met hiphopbeats, maar gaandeweg is de muziek elektronischer geworden, dus ik denk dat je mijn muziek het best kan omschrijven als een mix van elektronica, downtempo, house en future garage. Denk hierbij aan Bonobo, Moderat, Jamie XX en Mount Kimbie in combinatie met invloeden van Burial.

Hoe is de act J'lectroniq ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Zoals gezegd begon ik ooit als beatmaker in de hiphop, dit was tussen 2009 en 2011. In 2011 bracht ik echter pas mijn eerste solo-release uit (So Far So Gone), sindsdien ben ik me meer op de elektronische kant gaan richten. Dit resulteerde uiteindelijk in meerdere platen en een plek op de Popronde (2013). Dit deed ik destijds met een mondharmonicaspeler en een gitarist. Deze live-act is helaas verleden tijd op dit moment en sindsdien doe ik solo nog wel eens een show als dj of aan de hand van een liveset.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Leuk dat je het vraagt, aangezien ik hier wel een leuke anekdote bij kan bedenken: Toen Bonobo met The North Borders tour in Groningen was, had ik graag zijn voorprogramma willen doen. Echter bleek dat de beste man al een vaste act als voorprogramma had. Daarom hebben we toen een mailtje gestuurd naar De Oosterpoort om de zogenaamde ‘aftershow’ te mogen verzorgen. De Oosterpoort bleek echter voor een ‘huis-dj’ te hebben gekozen (zoals dat wel vaker gaat). Een gemiste kans voor mij en de rest destijds en ook zeker voor De Oosterpoort als het gaat om het stimuleren van talent. Hoe het ook zij, Bonobo is aankomend jaar (februari) weer in Groningen met een nieuwe tour, dus....

Wat heeft 2016 je gebracht?
Afgelopen jaar heb ik nog een EP uitgebracht, waarmee ik qua sound een wat dansbaardere kant ben op gegaan. Deze EP (The Adventures of Coolio Iglesias: Epilogue) werd redelijk opgepikt en is nog steeds te vinden op Spotify, iTunes, Tidal, Beatport en Bandcamp. Verder ben ik niet zo heel druk geweest op muzikaal gebied, maar heb ik met name dingen gedaan die ik denk ik altijd al belangrijker vond. Denk hierbij aan reizen, studeren c.q. jezelf verder ontwikkelen.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Afstuderen en verhuizen naar (hopelijk) Utrecht. Op muzikaal gebied weet ik nog niet of ik iets ga uitbrengen. Wat ik wel weet, is dat er nog een album op de plank ligt waarop hele leuke, mooie en bijzondere dingen staan. Bijvoorbeeld remixes van artiesten waarvan je ze niet zo zou verwachten. Dat album wordt tevens en hoogstwaarschijnlijk mijn voorlopig laatste project als J’lectroniq zijnde.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Als je van elektronische muziek houdt die niet als dertien in een dozijn klinkt, en dus wars is van hypes en trends. Als je artiesten zoals een Moderat, Shigeto, Boards of Canada en Bonobo tof vindt. Als je mijn muziek al kent en niet verwacht dat je er tegenwoordig echt op kan dansen. Dan zou ik zeker komen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ken je Benjamin Franklin? Die heeft ooit gezegd: "Wie van de hoop leeft, zal van honger sterven." Ik denk dat die zin wel redelijk de lading dekt in relatie tot wat Grunnsonic zou kunnen brengen. Natuurlijk ga je als artiest wel mailtjes sturen en belletjes doen. Maar uiteindelijk moeten die boekers uit zichzelf de behoefte hebben om ook echt te komen kijken, te luisteren en eventueel te tekenen. Wat ik daarmee wil zeggen, is dat ik bijvoorbeeld afgelopen zomer al dicht bij een deal was met een Britse boeker, maar deze is om onbekende reden afgeketst. Nee dingen hopen en verwachten kunnen je behoorlijk gek maken. Dus als ik dan iets moet hopen, is het dat ik voor mezelf een goede set neer weet te zetten.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Paradigm, ze hebben een toplocatie en toppubliek. Dus bij deze Paul en/of Piter, mail of bel eens.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Duke Hugh, oh wacht die staat er niet (doodzonde), maar die plaat (Canvas) moet je zeker eens luisteren! Oké, als ik dan iets kies, kies ik voor iets wat totaal anders klinkt dan mijn muziek. Wacht dacht je van Hans Hanneman:

  • Beste optreden dat ik zag tijdens Popronde Wageningen (zelfs zonder bassist), sowieso een van de betere optredens tijdens Popronde 2016 die ik heb gezien.
  • Een gereïncarneerde Johnny Cash.  
  • Een grote vriendelijke reus.