#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Vikings in Tibet

"Ken je dat gevoel dat je krijgt als het hoofdpersonage in een film zichzelf herpakt, nadat zijn hele leven naar de hel is gegaan? Dat gevoel geven we je live ook."

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Vikings in Tibet.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Hoi! Met Grunnsonic spelen we op donderdag om 00:25 uur in De Warhol. Verder spelen we nog een akoestische show in Café De Uurwerker, op zaterdag rond 18:00 uur.

Wat voor muziek maken jullie?
Wij noemen het "cinematic indie based on a good solid groove". Anderen vinden het misschien pop. Is ook prima. Prima, pop klinkt ook leuk.

Hoe is de act Vikings in Tibet ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
De geschiedenis van de band gaat ver terug. Het begon bij de twee broers binnen de band: de Gooskens Broeders. Toen zij jong waren, speelden ze samen in de succesvolle band 'Golden Girls'. Dit gezelschap ging uit elkaar door een ruzie die ontstond tussen de twee broertjes. De overige bandleden van Golden Girls waren vastbesloten door te gaan, weliswaar onder een andere naam: Iron Maiden.

Op een nacht hadden de Gooskens Broeders onafhankelijk van elkaar de droom waarin een engel verscheen, genaamd Joe. Deze sprak een vloek over hen uit. Als zij niet als de wiedeweerga tot elkander zouden komen om dit uit te praten, stond hen vreselijke dingen te wachten. Ziektes en verderf. Alles. En dat ze Nils moesten bellen om te drummen. Hij is wel fun.

De volgende ochtend belden zij elkaar op. Marijn begon:"Broer!" Jeppe respondeerde: "Wat is er?" "We gaan een EP maken!" "Ok."

Hieruit volgde de EP Petrichor, uit 2013. Dit alles gebeurde dus pak 'm beet drie jaar geleden. En de engel Joe? Die bleek behoorlijk uit de voeten te kunnen met een basgitaar.

En zo geschiedde.

Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Paul Simon, maar de tour die nu bezig is, schijnt zijn laatste te worden. Grizzly Bear of Balthazar zou ook een mooi feestje zijn!

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
Een rijk Eurosonic 2016, opnames en afronding van onze debuutplaat, een optreden in de Melkweg, deelname aan de Popronde, een gestolen geluidsman/roadie en het slapen in een yurt. Een greep uit een mooi jaar.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Komend jaar zal in teken staan van het uitbrengen en het ten gehore brengen van ons debuutalbum. Later hierover meer!

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Ken je dat gevoel dat je krijgt op het moment in een film (vaak op twee derde) dat het hoofdpersonage zichzelf herpakt, nadat z'n hele leven naar de hel is gegaan? Dat gevoel geven we je live ook. 

Wat hoop je dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Nieuwe mensen die in ons verhaal willen meegaan.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Op een afgesloten ringweg, met het publiek in helikopters er cirkelend omheen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Kinoo (vrijdag | 21:00 uur | De Walrus) en A Fugitive (Vrijdag | 22:40 uur | Brouwerij Marinus) verdienen wat ons betreft een volle zaal. Nieuwe Groningse geluiden en het klinkt waanzinnig.