#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: View for a Day

"Gezien het de laatste show is in de huidige bezetting zou het te gek zijn als iedereen Niek en Laurens komt supporten!"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan View for a Day.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op 12 januari spelen we om 01:40 uur in De Warhol.

Wat voor muziek maken jullie?
In de basis zien we onszelf als rockband, met ruimte voor alternatieve/progressieve invloeden.

Hoe is de band View for a Day ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
De band bestaat inmiddels zo’n 4,5 jaar. Herman, Niek en Laurens kenden elkaar al van een vorige band (die uiteenviel) en David sloot hierbij aan als bassist.

We zijn gewoon eens wat gaan spelen op een zaterdagmiddag, niet eens per se met de bedoeling een band te vormen. Dit beviel echter zo goed dat we vrijwel direct besloten hier een wekelijks iets van te maken. Een half jaartje later werden we in de gelegenheid gesteld een demo op te nemen. Dat weekend hebben we besloten View for a Day te starten en ook echt liedjes te gaan schrijven.

Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Genoeg voorbeelden te bedenken! Maar een voorbeeld die we te gek zouden vinden, is bijvoorbeeld Biffy Clyro. Tegenwoordig een grote act die doet wat wij te gek vinden; alternatieve elementen vermengen met grootse, catchy refreinen.

Een ander (iets minder groot) voorbeeld is The Intersphere. Deze Duitse band is de afgelopen twee jaar een behoorlijk grote invloed op ons geweest. Te gekke rocksongs met alternatieve insteek en een zeer herkenbare, eigen sound.

Eigenlijk is het natuurlijk altijd te gek om een band te mogen supporten die je zelf ook te gek vindt of zelfs je eigen band beïnvloed heeft.  

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
Na lang werken hebben we in oktober ons mini-album Scratching The Surface gereleased in een goed gevuld Vera. Dat was sowieso te gek en het is heel tof om na een lang traject van hard werken je eigen cd in handen te hebben.

Daarnaast zijn we geselecteerd als Popronde-act, waar we erg blij mee waren. Dat was iets waar we al lange tijd mee bezig waren en op hoopten, en dit jaar is het dan ook daadwerkelijk gelukt. Verder hebben we sowieso veel shows gespeeld en mede daardoor hebben we veel kunnen groeien als band en als muzikanten.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Helaas hebben Laurens (gitarist) en Niek (drummer) besloten om per januari te stoppen met de band. Onze belangrijkste prioriteit is dus het vinden van nieuwe geschikte leden en de band weer operationeel krijgen. Zodra we dit voor elkaar hebben gekregen, is het doel om verder te gaan met het promoten van ons album en een lekker festivalseizoen te draaien. Daarnaast zullen we weer beginnen met het schrijven van nieuw werk.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Niks moet, maar gezien het de laatste show is in de huidige bezetting zou het te gek zijn als iedereen Niek en Laurens voor de laatste keer komt supporten! Daarnaast hebben we in de afgelopen periode een hele toffe set op kunnen bouwen en daarmee zouden we graag een feestje mét het publiek willen maken!

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het zou natuurlijk altijd leuk zijn weer wat nieuwe zieltjes te winnen tijdens ESNS. Daarnaast zou het te gek zijn als we nog wat programmeurs kunnen overtuigen met onze show, zodat dit bij kan dragen aan het aankomende festivalseizoen.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
We zouden graag (nog) een keer willen spelen in Vera en op het Bevrijdingsfestival. Vera is gewoon een te gekke zaal met een hoop historie. Dat voel je aan alles als je daar bent, zowel als bezoeker als artiest.

Het Bevrijdingsfestival heeft gewoon een te gekke sfeer. Het is vaak één van de eerste festivals van het jaar waar veel mensen heen gaan en iedereen komt er simpelweg om een toffe dag te hebben.

De zaal van Groningen die we nog niet af hebben kunnen vinken, is De Oosterpoort, dus die staat zeker nog op ons schema! Als we die nog een keer kunnen combineren met een toffe support kunnen we absoluut zeggen dat Groningen goed voor ons is geweest!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Er zijn een hele berg toffe acts op Grunnsonic die erg tof zijn. Bijvoorbeeld Stuart Mavis; te gekke live act met goede liedjes en het zijn ook nog eens relaxte gasten. Vikings in Tibet vinden we bijvoorbeeld ook heel erg vet. Ze hebben heel erg hun eigen stijltje en daarin zijn ze nog eens goed ook. Vikings of Tibet speelt trouwens voor ons aan in De Warhol op 12 januari, dus extra reden om langs te komen! Andere bands die we ook tof vinden zijn bijvoorbeeld Model Depose en City of Life.