#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: The Binary Mind

"Als je houdt van stevige techno van Groningse bodem, dan raad ik je aan om langs te komen"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan The Binary Mind.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 januari in de &ZO om 02:00.

Wat voor muziek maak je?
Ik produceer techno en dan meer de “loop based” dj-tools. Ja, leg het maar eens uit, ik denk dat je het gewoon moet horen.

Hoe is de act The Binary Mind ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
In mijn studententijd ben ik eigenlijk pas in aanraking gekomen met techno. Samen met een vriend ben ik gestart met het produceren van muziek en het onderzoeken van tools en technieken. Ik denk dat dat rond 2005 is geweest. We draaiden toen ook al wel op feesten zoals Trinity Open Air. Destijds was de “minimal” techno vrij populair, maar daar hadden we een gezonde aversie tegen, dus produceerden we tracks met een tegengeluid. Ergens in 2011 hebben we onze apparatuur bij elkaar gegooid en zijn we een live-act gestart, onder de noemer The Binary Mind (omdat we met z'n tweeën waren). In die setting hebben we in de ORKZ nog een optreden gedaan. Uiteindelijk ben ik alleen onder deze naam verder gegaan.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Lastige vraag hoor, want er is een groot aantal artiesten die ik goed vind, zowel onder de pioniers als de wat nieuwere lichting. Ik denk dat we wat dat betreft binnen de techno erg weinig te klagen hebben tegenwoordig. Maar als ik echt beperkt zou zijn tot het noemen van één naam, dan kan het er wat mij betreft maar eentje zijn: Jeff Mills.

Wat heeft 2016 je gebracht?
Begin 2016 heb ik een bijdrage mogen leveren aan een release op Dynamic Reflection. Het was erg leuk om positieve feedback op die track te zien van veteranen als Chris Liebing en Laurent Garnier. Verder heb ik een remix geproduceerd voor een 12” release van de zweedse producer Mattias Fridell op mijn eigen label Decoder Recordings. Ook die release werd erg goed ontvangen, onder andere door Slam, Dustin Zahn en Truncate.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Er gaat weer veel gebeuren het komende jaar. Ik verwacht begin 2017 de tracks te ontvangen voor de derde vinyl release op Decoder Recordings. Het streven is om die voor het festivalseizoen de deur uit te krijgen. Ik zal daar zelf geen bijdrage aan leveren, maar ik ben volop bezig met produceren, dus misschien dat ik een volgende 12” later in 2017 weer op mijn eigen naam zet. Verder komt er nog een EP uit op Transitions Recs, een label uit Madrid dat aardig aan de weg timmert.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Niks moet, haha! Nou ja, misschien ook wel. Als je houdt van stevige techno van Groningse bodem, raad ik je wel aan om langs te komen. Ik zal waarschijnlijk ook wel het een en ander aan eigen werk laten horen, dus als je daar benieuwd naar bent, dan weet je waar je moet zijn.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat we met z'n allen een goede avond neerzetten en een leuke hoeveelheid mensen binnen hebben en houden, dat is voor mij het meest belangrijk. Verder zou het natuurlijk gaaf zijn als er leuke contacten en optredens volgen naar aanleiding van deze avond.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Nou ja, eigenlijk maakt de locatie me niet zo veel uit, als het maar gezellig is met een groep liefhebbers van de muziek. Ook al is dat onder het viaduct van de oostelijke ringweg. Maar van de gelegenheden die er op ingericht zijn, zou toch Paradigm Festival bovenaan mijn lijst staan. Ik ben daar de afgelopen keer geweest en de sfeer en de muziek was geweldig. Wat er in de kelder werd gedraaid, was exact mijn ding. Ik zou daar graag een keer tussen staan.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik heb hem nog niet eerder zien optreden, maar Arch Origin lijkt me vet om te zien. Als het om dancemuziek gaat, ben ik toch wel van de wat ruigere stijlen en ik kan DnB dan ook erg waarderen. Die ga ik dus zeker checken.