#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Kira

"Ik maak singer-songwritermuziek die niet alleen maar verdrietig is"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Harold Zijp ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Kira.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel 11 januari in Brouwerij Martinus en 14 januari in Huize Maas.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak singer-songwritermuziek die niet alleen maar verdrietig is.

Hoe is Kira ontstaan en hoe lang ben je al bezig?
Ik heb op mijn zestiende gitaar leren spelen van mijn opa en ben eigenlijk niet meer gestopt met spelen. Op mijn achtiende schreef ik mijn eerste liedje en zette ik het op YouTube. Binnen een paar maanden kreeg ik een berichtje van Join The Beat of ik eens in het programma wilde zingen. Daar leerde ik Sven Figee en Roland Dirkse kennen. Ik ging in die tijd mijn eerste samenwerking met Talpa BMG aan. Dit jaar mag ik daar nog een paar jaar aan vastplakken.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Realistisch gezien: Miss Montreal of Nielson. Ook lijkt het me tof om eens in het voorprogramma van Matt Simons of Chris Ayer te staan. De droom is natuurlijk openen voor Jason Mraz.

Wat heeft 2016 je gebracht?
Dit jaar is een super chaotisch, maar tof jaar geweest. Ik ben in totaal drie keer op tour geweest. Tijdens de eerste tour kregen we ineens te horen dat we twee weken later geboekt waren op een heel groot festival in Amerika! Dat was voor mij echt de allermooiste tijd van mijn leven, so far.

Ook heb ik in 2016 over mezelf geleerd dat ik niet alleen maar bezig wil zijn met zingen en optreden, maar ook met schrijven met en voor andere artiesten. Gelukkig is Talpa BMG me aan het koppelen met andere toffe songwriters en heb ik in november en december al wat leuke sessies gehad.

Wat zijn de plannen voor 2017?
In januari hoop ik mijn nieuwe single uit te brengen. Daarnaast ben ik weer in gesprek met de mensen in Amerika en zit het er dik in dat ik daar weer naartoe ga. Verder natuurlijk heel veel optreden en schrijven. Ook wil ik in 2017 iets beter voor mezelf gaan zorgen, soms is het ook wel eens goed om nee te zeggen.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Als je van vrolijke luisterliedjes houdt en je het fijn vindt als je een artiest echt leert kennen tijdens een optreden, ben je bij mij aan het juiste adres. Vind je daar nou helemaal niks aan? Dan weet ik bijna zeker dat ik je wel kan overtuigen. Gewoon langskomen dus!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop net zoals vorig jaar weer veel mensen uit de industrie te leren kennen. Ook is het een mooie kans om mijn nieuwe liedjes voor veel mensen te spelen.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Op de Grote Markt of een andere grote locatie tijdens een tof festival. Ik heb de laatste jaren veel gespeeld, maar in Groningen heb ik nog niet echt op een groot podium gestaan. Het zou wel heel tof zijn om dat in “mijn” stadje een keer mee te maken!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Victors Village heeft een hele unieke sound. Leuk om naar te kijken en luisteren!