#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Drico

"Verder ben ik echt een lyricist en steek ik graag veel tijd in mijn teksten"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Drico.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel vrijdag 13 januari om 22.00 in de &ZO. Jullie zijn natuurlijk welkom om een feestje te komen vieren.

Wat voor muziek maak je?
De muziek die ik maak is hiphop. Al hou ik er heel erg van om stijlen met elkaar te combineren. Ik haal dan ook mijn inspiratie uit een breed scala aan muziek, maar het komt eigenlijk altijd terug bij hiphop. Of het nou elektronische, klassieke of soul invloeden heeft, ik vind het allemaal vet om iets mee te doen. Daarnaast hou ik ook wel van stevige beats zodat je live lekker kan knallen.

Verder ben ik echt een lyricist en steek ik graag veel tijd in mijn teksten. Dat vind ik ook de essentie voor een goede rapper. De laatste tijd lijkt het vaak alsof dat wegvalt voor veel rappers. Doodzonde. Ik zou daar wel wat meer balans in willen zien.

Bij mij vind je veel van mijn levenservaring terug in wat ik schrijf. Ik ben er niet vies van om heel persoonlijk te gaan, maar kan aan de andere kant ook super lompe tracks maken.

Hoe is de act Drico ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Als klein kind was ik al gek op muziek. Zo draaiden mijn ouders meestal soul, funk, r&b en country. Samen met mijn zusje zong ik dan altijd samen liedjes en we hielden wel van een potje karaoke. Er was eigenlijk altijd muziek in huis. Het is wel grappig dat het best lang duurde voordat ik rap echt ging waarderen.

In 2002 begon ik met freestyle battles op het schoolplein. Daaruit ontstond een ware liefde voor het schrijven. Ik ontmoette veel van mijn vrienden met wie ik heel veel muziek heb gemaakt in die tijd en in 2009 bracht ik een album genaamd Licht En Duisternis uit. Na vele jaren schrijven, opnemen en vooral lokaal optreden, raakte ik helaas in een depressie waar ik een paar jaar in heb gezeten. Ik kreeg door te gaan produceren mezelf daar gelukkig weer uit. Ik zag mezelf een tijd niet meer als artiest, maar zo kon ik toch mijn muzikale inspiratie kwijt. Na producties te doen voor bijvoorbeeld Mongoose, Kraantje Pappie, Mulu en RUM&SKUNK begon het weer te jeuken en begon ik weer met schrijven. Ik kon mezelf weer als artiest zien en de liefde voor op het podium staan, kwam snel weer terug.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Er zijn zoveel artiesten waar ik dat voor zou willen doen. Ik denk dan aan Amerikaanse rappers zoals: Busta Rhymes, Tech n9ne, Kendrick Lamar, Ces Cru, Redman, Wu-tang. Ach noem maar op. Qua Nederlandse acts zou ik wel graag een keer voor Rico en Sticks willen openen. Ik heb vorig jaar een keer mogen openen voor Black Milk in Simplon, dat was heel vet om te doen.

Wat heeft 2016 je gebracht?
2016 was een prachtig jaar. Zo startte ik afgelopen jaar het label 9th Cube. Via 9th Cube hebben we dit jaar drie releases gehad en elk van de releases had een zeer succesvolle releaseparty in Simplon. Het begon met het album van Mr. Memoir en mij genaamd The Turn, waarop ik de productie heb verzorgd. Daarna heb ik in de loop van het jaar twee platen van mijzelf als artiest uitgebracht. De eerste daarvan, Wat is Rijkdom, is een samenwerking met producer DjSadhu. De tweede releasede ik op 9-9-2016 (2+0+1+6=9) op mijn dertigste verjaardag. De plaat heeft negen tracks, geproduceerd door negen producers en met negen verschillende featurings. De plaat heet respectievelijk 9. De releaseparty was echt sick. Elke gastartiest was aanwezig en we hebben dan ook de hele plaat gedaan. Het 9th Cube-team heeft met zijn allen iets heel moois neergezet en door de vele samenwerkingen op de plaat is mijn netwerk gigantisch gegroeid. Ook heb ik veel geleerd over de muziekwereld. Ik wist vorig jaar nog eigenlijk niks. Nu wel wat, denk ik. haha

Wat zijn de plannen voor 2017?
Heel veel! Ik ga van 9 voor elke track een clip uitbrengen. De eerste, Sterrenstof samen met Cissy, komt op 9 januari uit. Zo zal ik elke 9e van de maand, t/m 9 september, één clip releasen. Verder hoop ik veel shows te kunnen doen en zal ik door blijven gaan met het bouwen van nieuwe muziek. Ik ben ook met veel projecten bezig van de andere artiesten van 9th Cube. Zo zullen Mr. Memoir, Victor Fataal, Talitha Iris en RUM&SKUNK dit jaar ook een plaat uitbrengen. Ook zullen we dit jaar enkele 9th Cube mixtapes de wereld in gooien, zodat men kennis kan maken met wat wij hier in huis hebben.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Omdat ik een belachelijk vette liveshow neer ga zetten. Samen met Deejay Irie (DMC kampioen en Gronings trots) heb ik iets heel leuks voor jullie in petto. We hebben er sowieso heel veel zin in!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop natuurlijk dat de juiste mensen mij gaan zien, maar wil zelf ook graag leren in zo’n weekend. Het is een geweldige plek om je netwerk te verbreden en daar ga ik volop gebruik van maken. Natuurlijk heb ik ook gewoon zin om te feesten en goede muziek te horen.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
De Oosterpoort, Bevrijdingsfestival, Vera en Simplon. Dit lijken mij toch echt wel de vetste plekken waar je kan staan hier in de stad. Daar heb ik hier zelf ook de vetste shows gezien. Met mijn nieuwe repertoire wil ik ook grotere crowds rocken. Waar ik eerst een redelijk serieuze toon aan mijn shows gaf, ben ik nu meer uit op een feestje. Al zal er ook altijd wel hier en daar een message in zitten. Zo is de show een stuk dynamischer geworden.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Mr. Memoir! ‘The baddest caucasian deejay inna the nation’. Hij speelt na mij en de beste man weet een monster van een show neer te zetten. Ik heb hem de afgelopen jaren heel hard zien groeien en hij gaat het nog heel ver schoppen. Een andere act die ik erg tof vind is McScallywag. Als je van een feestje houdt op zijn Iers moet je daar ook zeker gaan checken. Verder wil ik graag Manzi zien. Ik zie hem hard werken en ben erg benieuwd naar zijn liveshow.