Uit De Klei Getrokken – Nr. 6

Week 52

Tekst: André Eggens, Saskia Evers, Niels Cornelis Meijer en Ennio Wolsink ,

Het jaar zit er weer bijna op en dus is dit de laatste Uit De Klei Getrokken van 2010. Volgend jaar gaan we uiteraard verder met deze nieuwsrubriek (en nieuwe rubrieken en nog meer “gewone” artikelen natuurlijk!). Deze keer aandacht voor de nieuwe wekelijkse editie van Groningsch Peil, de nieuwjaarsreceptie van morgen, Cross Linx en VENcE. Rest ons nu al onze lezers een fijne jaarwisseling toe te wensen: veul haail en zegen in t nijjoar!

Week 52

Het jaar zit er weer bijna op en dus is dit de laatste Uit De Klei Getrokken van 2010. Volgend jaar gaan we uiteraard verder met deze nieuwsrubriek (en nieuwe rubrieken en nog meer “gewone” artikelen natuurlijk!). Ook hopen wij in 2011 nog meer nieuws te kunnen brengen over onderbelichte muzikale activiteiten en muzikanten uit de stad èn provincie Groningen. Deze keer aandacht voor de nieuwe wekelijkse editie van Groningsch Peil, de nieuwjaarsreceptie van morgen, Cross Linx en VENcE. Rest ons nu al onze lezers een fijne jaarwisseling toe te wensen: veul haail en zegen in t nijjoar!

Nieuwjaarsreceptie in de Oosterpoort
Om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden organiseert de gemeente Groningen elk jaar op 1 januari een nieuwjaarsreceptie in de Oosterpoort. Was de programmering het laatste jaar niet zo bijzonder, dit jaar kan het wel weer eens een leuk feestje gaan worden. Er is traditiegetrouw voor elk wat wils en dus komt er van alles voorbij, zolang het maar Groningse artiesten zijn. Zo is er de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Rehwinkel, klassieke muziek door het NNO (met sopraan Julia Neumann) en de onvermijdelijke Pé Daalemmer en Rooie Rinus. Maar ook de liefhebber van snoeiharde drum 'n bass komt aan zijn trekken want ook Noisia is van de partij. Verder nog een keur aan bandjes en dj's zoals bijvoorbeeld: Mr. Wallace, A Silent Express, Pushin Wood Soundsystem, Roos, Abbeye, Dj Foufur en Bert Hadders en de Nozems. Kijk voor het volledig programma hier: http://www.de-oosterpoort.nl/programma/nieuwjaarsfeest

Groningsch Peil, vanaf 19 januari elke woensdagavond
Groningsch Peil, de showcase voor muziek uit de regio dat op 28 en 29 oktober het levenslicht zag, krijgt ook een wekelijkse editie. Vanaf 19 januari treden er elke woensdagavond muzikanten uit de stad en provincie op in Huize Maas. Tijdens de eerste editie is de beurt aan Mr. Wallace en The Heatmachine. Beide bands hebben een vrij grote bezetting en beloven een uiterst energieke avond. Mr. Wallace maakt ska en ondanks dat de naam anders doet vermoeden, verzorgt een vrouw de zang. The Heatmachine produceert indie disco muziek met een verrassende verzameling aan instrumenten. De toegang is gratis.

Geïnteresseerde bands die willen meedoen aan toekomstige edities van Groningsch Peil kunnen mailen naar: groningschpeil@gmail.com

Cross Linx
Op 19 februari is De Oosterpoort in Groningen het toneel van Cross Linx, een festival waarbij popmuziek en klassieke muziek elkaar opzoeken en openlijk met elkaar flirten. Een line up bestaat onder andere uit The National en Efterklang, geen geringe namen. Daarnaast is er 'music mining', een concept waarbij muzikanten spelen in de spelonken van de Oosterpoort. Denk aan kleedkamers, bezemhokken en andere kleine, vochtige plekken. Music Mining moet een unieke muzikale ervaring worden. Voor meer info zie http://cross-linx.nl.

Cd-presentatie VENcE – Press Button Start Now
De alternatieve folkpop band VENcE zal op vrijdag 21 januari in Vera haar eerste volwaardige album Press Button Start Now uitbrengen. De sound van VENcE - wiens naam een beetje doet denken aan een of andere harde rockband, maar dat is dus net zo misleidend als bij dEUS, een van de invloeden van de band - is alles behalve typisch en wordt vooral bepaald door de viool en de cello. Daar blijft het echter niet bij: ook andere eigen klinkende instrumenten zoals de accordeon en de saxofoon komen voorbij. En natuurlijk heb je nog de drums en de gitaar. Tel daarbij op de multi-vocale zang en het feit dat de band bestaat uit drie vrouwen en twee mannen en je hebt alles behalve een gewone band. Zoals de band het zelf zegt: "VENcE brengt, zowel versterkt als akoestisch, een intense, gedreven live show van klein en ingetogen tot het meer uitbundige polka/gipsy-rock stampwerk!". Dit belooft een hele mooie cd-presentatie te worden.
Erbij zijn? De cd-presentatie van VENcE is vrijdag 21 januari om 22:00 in Vera, de entree is gratis (wel met een maandkaart)
Website VENcE: http://www.vence.nu

Provinciale concertagenda
08-01 Sodom Metal Night Part 11 – Boelie's Pub, Winschoten (meer info)
08-01 Night of the Guitars – Party-zalencentrum Boelens, Wildervank (meer info)
09-01 (F)luusterlaidjes – Cultuur en Congrescentrum VanBeresteyn, Veendam (meer info)
14-01 Joris Linssen en Caramba – het Kielzog Theater (meer info)
15-01 Liedjes van An Kuiper – Cultuur en Congrescentrum VanBeresteyn, Veendam (meer info)
21-01 Beatles versus Stones - An + Jan – Cultuur en Congrescentrum VanBeresteyn, Veendam (meer info)
29-01 Edsilia Rombley – Cultureel Centrum de Molenberg, Delfzijl (meer info)
30-01 Nieuwjaarsconcert Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran – Borg Welgelegen, Sappemeer (meer info)
01-02 Bill Wyman's Rhythm Kings – Theater Geert Teis, Stadskanaal (meer info)

Heb je tip voor de redactie voor de volgende Uit De Klei Getrokken? Stuur dan even een mailtje naar redactie@3voor12groningen.nl!