Dance Agency Groningen (DAG) verenigt Groningse techno-dj’s

Nieuw boekingskantoor is bezig Gronings talent op de kaart te zetten in de rest van Nederland

Tekst: Anne Bouma ,

Het gaat goed met techno in Groningen: de liefhebber kan wekelijks op verschillende locaties aan zijn trekken komen. Pand48 is één van die locaties en heeft zich bijna geheel geconformeerd aan het techno-genre. Ook is het de thuisbasis van Dance Agency Groningen, een nieuw boekingskantoor dat Groningse Dance dj’s op de kaart wil zetten in de rest van Nederland. Anne Bouma van 3VOOR12/Groningen sprak met Paul Grimmius, manager van Pand48 en DAG.

Nieuw boekingskantoor is bezig Gronings talent op de kaart te zetten in de rest van Nederland

Het gaat goed met techno in Groningen: de liefhebber kan wekelijks op verschillende locaties aan zijn trekken komen. Pand48 is één van die locaties en heeft zich bijna geheel geconformeerd aan het techno-genre. Ook is het de thuisbasis van Dance Agency Groningen, een nieuw boekingskantoor dat Groningse dance dj’s op de kaart wil zetten in de rest van Nederland. Anne Bouma van 3VOOR12/Groningen sprak met Paul Grimmius, manager van Pand48 en DAG.

Hoe is het idee voor een boekingskantoor ontstaan?
“Wij hebben een aantal resident dj’s bij Pand48 en tijdens de dj-vergaderingen die wij hier maandelijks hebben werd het duidelijk dat er onder veel van deze dj’s een behoefte bestond naar een boeker. De meesten draaien al acht jaar of langer en willen wel graag de stap maken naar de rest van Nederland. Groningen ligt toch een beetje op een eilandje en de stap naar het westen is daarom af en toe moeilijk te maken. Er was daarom behoefte aan een boeker die zelf niet draait om hen te vertegenwoordigen en uiteindelijk ben ik dat geworden, ook omdat een collectief vanuit Pand48 erg interessant bleek.”

Welke dj’s zijn er op dit moment aangesloten bij DAG?
“Op dit moment hebben we twaalf verschillende dj’s onder onze hoede. We hebben een aantal grote namen die ook al redelijk bekend zijn in de rest van het land zoals K.Cee, Miguel, Enthousiaste Gasten en Housedieren, een live-performance. Verder hebben we Riso en Jay Christian die voornamelijk met house bezig zijn, Milan Meyberg die ook zijn eigen evenementenbureau EyeNexus heeft. Daarnaast ook Massier en Arwin Lee, die niet alleen veel met muziek bezig zijn maar ook met licht- en geluidstechniek en het organiseren van feesten en Freak Strano die erg goed bezig is met het produceren van zijn eigen platen, die zijn uitgebracht bij het Klopfgeist Label. Ook hebben we twee redelijke nieuwkomers, Hoge Toon en Jorn!, die gewoon ontzettend goed zijn.”

Wat is de plaats van DAG in de groeiende technoscene in Groningen en Nederland?
“We hebben een niet-officiële samenwerking met KopjeK Creatives, die ook net een eigen boekingskantoor hebben gestart. Zij hebben voornamelijk beginnende talenten onder hun hoede die eventueel in de toekomst kunnen doorstromen naar DAG. Veel van onze ‘DAG’-jongens zijn op dit moment ook bezig met het produceren van eigen tracks en we zitten er ook aan te denken om in de toekomst er misschien een evenementenbureau en een label aan vast te knopen. Ook willen we samen met Michiel (Fokkens, red.) het Technootjes concept naar andere steden en misschien zelfs naar het buitenland exporteren. Technootjes Weekenders zijn hier o.a. een voorbeeld van. Verder zijn we in gesprek met Sebastian Davidson over een samenwerking met zijn Nightbird Label.”

Wat houdt de samenwerking met het Klopfgeist Label uit Leeuwarden in?
“We zijn dus bezig met het nadenken over een eventueel toekomstig label en als dit label er komt dan zal er zeker een link zijn met Klopfgeist. Voor advies klop ik sowieso al wel bij hun aan, maar de intenties voor verdere samenwerking zijn er zeker. Ook zullen hier in Pand48 steeds vaker Klopfgeist avonden gehouden worden dus ook de band tussen Klopfgeist en Pand48 is er al. Wanneer het met het produceren goed gaat dan zal als eerste aan Klopfgeist of Stiletto, van Enthousiaste Gasten, gedacht worden om de tracks op uit te brengen.”

Tijdens de jaarwisseling hebben jullie een eerste DAG showcase. Wat is daar de verwachting van?
“Pand48 organiseert een 36 uur durende house marathon. Van ongeveer twaalf uur ’s nachts tot 10 uur ’s ochtends op 1 januari zal het hier in Pand48 waarschijnlijk het drukst zijn. Er zal dan een zogenaamde DAG preview plaats vinden wat ook verbonden is met de officiële lancering van de site op 1 januari. Op 21 januari zal echter de officiële Kick-Off Party plaatsvinden waarbij we allerlei mensen uit het hele land die in de scene zitten zullen uitnodigen. Op 31 december is er overigens van vier uur ’s middags tot twaalf uur ’s nachts een KopjeK showcase gepland en op 1 januari zal er een Klopfgeist avond zijn met Jeff Moore en Edwin Oosterwal onder de naam ‘De DAG er na’.”

Wat zijn de verdere vooruitzichten wat betreft DAG?
“We zijn erkend als officieel leerbedrijf voor de opleiding Evenementen Organisatie van de School voor de Kunsten en zijn in gesprek met een stagiaire voor het jaar 2011. Verder zijn we bezig met het organiseren van een festival komende nazomer. Het moet een DAG-festival worden, een soort van open-air showcase waar ook Klopfgeist en KopjeK bij betrokken moeten worden. Daarnaast willen we in andere steden geregeld showcases gaan opzetten, bijvoorbeeld in Den Haag, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam. We hebben op het moment ook een Pand48 podcast en de bedoeling is dat de jongens van DAG deze weer een beetje nieuw leven in gaan blazen. Het mooiste zou zijn als DAG een eigen locatie krijgt, ergens in een pand met vier of vijf andere ondernemers, wat een soort van broedplaats voor creativiteit zou worden, waar we ook af en toe feesten kunnen houden waar we onze dj’s neer kunnen zetten. Maar goed, dat zijn nog toekomstdromen.”

Benieuwd naar wat DAG te bieden heeft?
DAG Preview, 31 december – 1 januari, Pand48 – Entree: €10,00
DAG Kick-Off Party, 21 januari, Pand48 – Gratis Entree