zZz verandert Vera in een vunzige disco met bijbehorende types

Beproeving voor de trommelvliezen met Eklin en zZz

Sander Nieuwenhuijsen (foto's: Harold Zijp) ,

Heeft Adept nou een andere naam of is Eklin een nieuw project? En is zZz na de nieuwe cd live nog wel zo hard en vies als we van ze gewend zijn?

Beproeving voor de trommelvliezen met Eklin en zZz

De avond begint met een nieuwe bladzijde in het mysterie rondom de bandleden van Adept. Vanavond staan ze onder de nieuwe naam Eklin geboekt. Het blijkt niet alleen een nieuwe naam te zijn, er ontbreekt ook een bandlid. Het optreden lijkt een groot experiment met geluiden en doet een beetje aan als een openbare repetitie. Of het nou zoeken is naar de juiste vorm of een briljant doordacht marketing plan, het werkt wel, want je bent toch steeds weer benieuwd naar het volgende concert (17 januari Kelderbar).

We hebben een hele tijd niks van zZz gehoord, maar nu het nieuwe album uit is, zijn ze weer druk aan het touren. In januari spelen ze op Eurosonic, maar op Sinterklaasavond kwamen ze Vera, net als begin 2006, alvast in een vunzige disco veranderen. Er zijn sinds de laatste keer echter wel een aantal nieuwe elementen aan de show toegevoegd. Daan Schinkel heeft bovenop het vertrouwede overstuurde orgeltje een flinke stapel synthesizers gezet en zanger en drummer Björn Ottenheim speelt bij het nummer ‘Grip’ zelfs basgitaar. Het is duidelijk zichtbaar dat de muzikanten vergroeid zijn met hun instrument en ook onwijs goed op elkaar ingespeeld zijn.

De nummers van het nieuwe album ‘Running with the Beast’ zijn allemaal net wat dansbaarder dan het debuut uit ‘Sound of zZz’ uit 2005. In de set bouwen ze langzaam naar een eindclimax, waarin Daan met armen en benen bijna alle toetsen van vijf klavieren tegelijk indrukt. Drummer Björn brengt vervolgens weer structuur in de chaos. Alle apparatuur wordt opgestapeld tot een blokkentoren waar Daan triomfantelijk bovenop klimt. En na de toegift merk je pas die harde piep in je oren, een aandenken aan de avond die je trommelvliezen niet snel zullen vergeten.