Junkie XL is alomtegenwoordig

Knallen in uitverkocht Vera

Hedwig Hibma (tekst) ,

In deze economisch wat mindere tijden hoeft Tom Holkenborg, alias Junkie XL, niet bang te zijn dat hij zonder werk komt te zitten. Onder het kopje 'werkervaring' op zijn C.V. kom je het volgende tegen: remix voor de King en Queen of Pop, composities voor videogames en een uitverkocht concert op 20 december 2008 in Vera te Groningen

Knallen in uitverkocht Vera

Expanding Limits, een betere toevoeging had Tom Holkenborg niet kunnen verzinnen om tot zijn artiestennaam Junkie XL te komen. Zo experimenteerde hij in de jaren negentig al met rock en dance, toen nog met o.a. Rudeboy van Urban Dance Squad. In 2002 maakte hij een uiterst succesvolle remix van “A Little Less Conversation” van de King op Pop. Het jaar daarop werd Nederland verruild voor Venice Beach in de Verenigde Staten. Daar richt hij zich nu op het componeren van muziek voor videogames als “Need For Speed” en films als “Matrix Reloaded” en “Catwoman”. 

In 2008 heeft Junkie XL ook niet stilgezeten. Hij is genomineerd voor een Grammy voor zijn remix van Madonna's “4 Minutes”. Daarnaast deed hij festivals aan als SXSW en Lowlands. Tussendoor vond hij ook nog de tijd om een nieuw album af te leveren: “Booming Back At You”. Geen wonder dat hij in augustus graag aanschoof in het TV-programma “Zomergasten”. Zo had hij even de tijd om alles op een rijtje te zetten.

Op 20 december was er nog een gaatje in zijn agenda voor een optreden in Vera. Dit nieuwtje deed snel de ronde en er was voor vanavond dan ook geen kaartje meer te krijgen. In bijna twee uur laat Junkie XL de zaal zweten met een energiek optreden. De decibelmeter slaat op tilt met beukende electro, die soms zelfs een techno-randje heeft. Ter ondersteuning van de muziek zouden wat visuals op het podium echter niet misstaan. Met zijn contacten in de film- en gamewereld heeft Tom Holkenborg toch toegang tot spectaculairde beelden zou je denken.    

In de set komt een mix voorbij van Moby's “Go” en “Enjoy The Silence” van Depeche Mode. Deze combinatie blijkt bij dit publiek een schot in de roos. Dit zal misschien ook te maken hebben met de gemiddelde leeftijd in de zaal, die zo rond de 27 jaar ligt. Ondanks de beperkte ruimte deinst de menigte mee. Na het optreden hebben de medewerkers er nog een hele kluif aan om de zaal weer gereed te maken voor de wekelijkse swingavond. Honderden plastic bekertjes op de grond getuigen van een lekker avondje dansen.