Gevoelige snaren bij Pete Philly & Perquisite in De Oosterpoort

Hiphop, soul en jazz in een energieke show op Pakjesavond


Pete Philly & Perquisite zijn al geruime tijd op tournee in Europa. In september stond het hiphopduo op de Uitmarkt in Groningen en vanavond vormt de uitverkochte kleine zaal van De Oosterpoort hun toneel. Pete vertelt dat het reizen vermoeiend is, maar tegelijkertijd is hij dankbaar voor alle aandacht. Dit soort gevoelens weet hij goed om te zetten in teksten, die Perquisite voorziet van lekkere beats en arrangementen

Hiphop, soul en jazz in een energieke show op Pakjesavond

In augustus 2008 ontvingen Pete Philly & Perquisite een Amsterdamprijs, een cheque van 35.000 euro. Deze prijs reikt het Amsterdams Fonds voor de Kunst jaarlijks uit aan drie kunstenaars die een grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam hebben geleverd. Grensoverschrijdend is hun muziek zeker. Met een mix van hiphop, jazz, soul en een vleugje klassiek weten Pete Philly & Perquisite een breed publiek aan te spreken.

Het hiphopduo is het afgelopen jaar meer uit dan thuis geweest. Na Groningen zal de band nog optreden in thuisbasis Amsterdam en dan nemen de heren een tijdje welverdiende rust. Hun inspanningen tijdens de Mystery Repeats tour zijn vastgelegd op een live album dat deze week is uitgebracht.

De kleine zaal van de Oosterpoort is vanavond bomvol met overwegend jong publiek. De uit Zweden afkomstige Looptroop Rockers verzorgen het voorprogramma. Zij laten de menigte alvast in beweging komen met feestelijke hiphop. Het optreden komt wat melig over, mede door het gebruik van een sample van “Take on me” van Aha in een van de nummers.

Pete Philly & Perquisite zijn van een heel andere categorie. Het duo wordt vergezeld door een DJ en drie muzikanten (toetsen, saxofoon/EWI en bas). Pete Philly begint de set met een freestyle over “life on the road”: inpakken, bus in, optreden en dat steeds opnieuw. Toch heeft de MC/rapper na maanden touren nog genoeg energie over en hij verwacht net zoveel terug te krijgen van het publiek. Als dit betekent dat de band twee keer “Relieved” in moet zetten, dan zij het zo. Ook vindt hij het maar niks dat sommige toehoorders op de tribune zitten: “Net alsof je bij je oma op de koffie bent.” Voor het podium is echter geen plaatsje meer vrij. De menigte deint mee op de relaxte beats en flows die Pete Philly & Perquisite neerzetten.

De set wordt goed opgebouwd. Ze spelen nummers van hun twee albums, “Mindstate” uit 2005 en “Mystery Repeats” uit 2007. Daarnaast is er echter ook ruimte voor een hiphop element als een “Q&A” (DJ laat een stukje horen dat het publiek reproduceert) en laat Pete Philly horen dat hij uitstekend kan freestylen. Samen met de DJ doet hij ook nog een medley van bekend hiphop nummers. Perquisite toont zijn klassieke scholing met een solo op zijn futuristisch uitziende cello. Dit soort elementen laten goed zien wat het duo aan kwaliteit in huis heeft.

Philly vertelt dat zijn teksten heel persoonlijk zijn en dat het belangrijk is om het 'echt' te houden. Hij wil graag zijn gevoelens goed overbrengen. Sommige nummers worden daarom soms tijdelijk uit de set gehaald. Een voorbeeld is het nummer “Grateful”. Vanavond is het weer eens tijd om dat nummer te spelen. En ter inleiding op “Time Flies” geeft hij het publiek mee dat het belangrijk is om je hart te volgen. Pete Philly & Perquisite volgen hun hart en dat heeft ze geen windeieren gelegd.