De nieuwe selectie van Het Nieuwe Goed bestaat uit een gevarieerd gezelschap van jonge makers. Spoken Word artiest Simone Viola (Emmen), theatermaker Alysha Meijboom, fotograaf Dzyan Wattimena en hiphop artiest Danytha Postma (allemaal uit Assen) gaan samen met beeldend kunstenaar Cleo Veldman en producer Christopher Jordan (beiden uit Hoogeveen) en beeldend kunstenaar Kirsten Smit (Schoonoord) iets moois neerzetten. Wij spraken met Christopher Jordan, die inmiddels al voor de tweede keer aan het project meedoet, over hoe bijzonder Het Nieuwe Goed is.

“Ik zal in mijn eigen expertise duiken, dat is muziekproducer, uitvoerend artiest en tekstschrijver. Maar het is ook wel echt waar de situatie om vraagt”, aldus Christopher. Omdat hij voor de tweede keer aan het project meewerkt is het niet zo dat hij als hulp aan de zijlijn staat. “Ik stap er net zo open in als de andere makers.”

Eigenlijk was Christopher best wel druk, maar nadat hij vorig jaar het traject doorlopen had wilde hij best nog een keer meedoen. “Het is een heel leerzaam traject en het is compleet anders dan andere situaties waarin ik werk.”

Het traject
De makers werken vanuit Theater de Tamboer in Hoogeveen zeven weken lang aan een interdisciplinaire productie. Op woensdag 3 april zijn de makers daadwerkelijk gestart met Het Nieuwe Goed. “We hebben weinig tijd om een complete productie op poten te zetten, dus we moeten snel handelen. Gelukkig is er al veel werk vezert.” Regisseur en theatermaker Karel Hermans is er nu ook vanaf het begin bij, dus daardoor heb je vanaf dag één toch een expert die het proces goed bewaakt. “Het werkt in ieder geval wel goed om meteen te knallen. En het is echt een leuk team.”

Op woensdag en donderdag komen de makers bij elkaar in De Tamboer. “Tijdens de eerste week waren we nog erg aan het zoeken naar een thema dat ons allemaal aanspreekt, maar vanaf deze week hebben we echt gewerkt vanuit het thema dat we gekozen hebben. Dan gaat het opeens heel snel, want je hebt een kapstok waarop je je materiaal kan ophangen.” Christopher gaat er vanuit dat de sneeuwbal nu alleen maar gaat rollen en groter wordt.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Huidhonger

Het thema, waar de voorstelling over gaat, is ‘Huidhonger’. “Huidhonger kan de knuffel van je opa zijn of een zoen van je geliefde. Maar het kan ook een duw zijn van een vervelende voorbijganger in de kroeg.” De groep vond het interessant om een onderwerp te pakken waar je in het dagelijks leven veel mee te maken hebt.

De groep houdt een agenda bij, zodat ze weten waar ze gebleven zijn en waar ze mee verder kunnen als ze bij elkaar komen. “Nu is het nog materiaal verzamelen.” Er lopen volgens Christopher twee verschillende sporen naast elkaar. “We werken naar een voorstelling toe, dus je weet wanneer het stuk af moet hebben. Maar je moet ook promotie maken en de voorstelling moet ook een naam krijgen. Dat loopt dan weer naast het maakproces. Gelukkig houdt regisseur Karel een oogje in het zeil en projectleider Erik de Vries laat ons wel los, maar roept ook zo af en toe ‘nou, dan en dan moet de poster af zijn hé’.”

Drie speeldata
De voorstelling zal drie keer gespeeld gaan worden. Op 23 mei in Theater de Tamboer, op 8 juni in Theater vanBerensteijn in Veendam en op 5 oktober in Theater De Winsinghhof in Roden. Oktober ligt nog een eind van de andere data vandaan, hoe gaan de makers dat doen? Blijven ze elkaar na juni zien? “Vorig jaar hebben we nog een repetitiedag tussendoor gehouden. Dat ging uiteindelijk behoorlijk goed. Vorige keer was het niet nodig om nog tussendoor te repeteren en de laatste voorstelling was echt de beste”, aldus Christopher. Hij heeft er voor dit jaar wel vertrouwen in dat alles goedkomt.

'Ik zou het iedereen aanbevelen'

Christopher spreekt vol enthousiasme over Het Nieuwe Goed. “Ik zou elke maker aanraden om het een keer te proberen. Shout-out naar Erik de Vries voor dat hij dit heeft opgezet. Ik geloof dat elke maker enorm veel kan leren en groeien tijdens Het Nieuwe Goed, dus waarom zou je hier dan niet aan willen meewerken?”

Kaartjes voor de voorstellingen zijn inmiddels te koop. De voorstelling in De Tamboer in Hoogeveen is de eerste in de reeks van drie voorstellingen. Deze zal op donderdag 23 mei plaatsvinden. Voor tickets ga je naar de website van De Tamboer.