Wounded, voorheen bekend als The Wounded, heeft sinds 1998 zes albums uitgebracht en gespeeld op festivals met grote namen als Within Temptation, Paradise Lost en HIM. Vorig jaar lanceerde de band uit Emmen twee albums, The Sky is Ours en The Sky is Yours. De band presenteert deze op 28 maart in Vera, Groningen. Omdat de band het druk heeft met de laatste voorbereidingen, stuurden we de vragen per mail op. Zanger en gitarist Marco van der Velde stuurde vervolgens de antwoorden weer naar ons.

Voor de mensen die jullie niet kennen, wie zijn jullie (wie spelen wat in de band) en wat voor soort muziek maken jullie?

We zijn Wounded en we komen uit de omgeving van Emmen. Ik (Marco van der Velde) doe de zang en speel gitaar, Andy speelt bass, Harold speelt lead gitaar en Peter zit achter de drums. Wat voor muziek we maken vind ik altijd moeilijk. We werden lang meegenomen in de gothic metal scene maar misschien zijn we nu wel wat meer atmosferische rock met post rock, doom en new wave invloeden aan het maken. Ik denk dat het zich het best omschrijft als muziek met emotie die filmisch is qua sfeer.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Inspiratie komt m.b.t muziek nu vooral uit onze eigen oude albums, we borduren daar vooral op voort, maar de invloeden zijn denk ik teveel om op te noemen. Zoals gezegd is post rock een belangrijke invloed alsook bands als Marillion, The Cure en Type O Negative.

De band bestaat al sinds 1998, maar heeft eigenlijk nog maar zes albums uitgebracht. Wat is daar de reden van?

Er zijn in het verleden best veel bandwisselingen geweest en we hebben in bepaalde periodes veel opgetreden in binnen en buitenland. We nemen vaak de tijd voor albums en de opname procedures nemen bij ons altijd vrij veel tijd in beslag. Maar eerlijk gezegd zijn we nog best tevreden hoor met zes albums (Marco sluit af met een smiley).

The band heet nu i.p.v. The Wounded, Wounded. Vanwaar de naamsverandering?

Dit is vooral omdat een belangrijke bandlid (drummer Alwin Schnoing) vorig jaar is overleden. Hij was een belangrijke schakel in onze muziek. Hij was al langere tijd ziek, maar is toch nog redelijk onverwachts overleden. Dit was een klap waardoor de band nooit meer hetzelfde zal zijn. Vandaar ook dat we de bandnaam definitief hebben aangepast naar Wounded. Omdat dit de sfeer de afgelopen jaar m.b.t. de band als geheel denk ik het best kenmerkte, maar wie ons The Wounded wil blijven noemen is daar vrij in hoor.

 

De laatste twee albums, The Sky is Ours en The Sky is Yours, zijn vorig jaar gereleased. Zit er een overkoepelend thema in?

Dit komt omdat er tijdens het schrijfproces al snel duidelijk werd dat er twee groepen liedjes onstonden. De wat meer biografische rocknummers op The Sky is Ours en de verhalende meer doomy sfeernummers waarbij ik geschreven heb over ware gebeurtenissen op The Sky is Yours.

Is het niet spannend om na jaren weer een teken van leven te geven?

Niet spannend in die zin dat we weten wat we kunnen bieden qua muziek maken. Wel is het zo dat we, nadat onze toetsenist is gestopt, we niet verder wilden met een toetsenist. We zijn toen overgestapt op een modern stuk techniek waarbij we meer mogelijkheden creëren om live beter voor de dag te komen en dus de toetsen vooral laten meelopen. Het is ook niet zo gemakkelijk om voor ons passende muzikanten te vinden. We zijn dus ook maar gestopt met zoeken op een gegeven moment. Andy en ik zijn nog over van de bezetting pre-corona, Harold en Peter zijn er later bij gekomen. In die zin wordt dit onze eerste echte optreden met de nieuwe groep. Das spannend maar niet eng.

28 maart spelen jullie in Vera, wat verwachten jullie van de avond? En staat er een hele nieuwe band op het podium, of zal alles heel vertrouwd klinken voor de fans?

In principe zijn we wie we zijn en is de basis altijd wel hetzelfde, we zullen veel nieuwe maar ook wat oude nummers spelen. We horen dat de kaartverkoop heel goed gaat, en dat is zeker voor een donderdagavond mooi. En Vera is toch wel de zaal waar we veel mooie avonden hebben beleefd in het verleden. Als we daar een fractie van halen deze keer dan wordt het een mooie avond. We hebben niet in de hand wat de fans van ons vinden in de nieuwe bezetting. Het is niet te vergelijken en dat moet je eigenlijk ook niet doen. Met de nieuwe manier van optreden, we doen ook op ander gebied nieuwe dingen, zullen de fans wel een nieuwe band zien. Ik hoop dat het ook voor hen klopt. want we staan voor hen op het podium uiteindelijk. Wij doen onze best.

Jullie hebben ook met verschillende grote bands op festivals gestaan, zoals bijv. HIM, Paradise Lost, Within Temptation. Is het de bedoeling dat jullie na dit album weer gaan touren? Wat gaat de toekomst jullie sowieso brengen?

We wachten Vera af in hoeverre dat voor ons en het publiek klopt. Dan kijken we wel verder. Er is altijd interesse, vooral wel vanuit het buitenland. Maar de wereld heeft ook een poosje stil gelegen, daar heeft iedere band last van of last van gehad. We zullen zien hoe het loopt. Hopelijk kunnen we weer wat optredens doen met de grotere bands zoals je hiervoor benoemd. Er zijn in het verleden mooie vriendschappen uit ontstaan tussen bands omdat ze ons als band wel hebben kunnen waarderen maar veel contact is wel verwaterd. We moeten zien hoe het gaat lopen.