Singer-songwriter Rick Hilberts presenteert op zaterdag 6 april zijn nieuwe EP ‘Mörgen’. Dit doet hij in d’Rentmeester te Valthermond. Zoals de titel misschien al een beetje prijsgeeft, de liedjes op de EP zijn in het Drents gezongen. In 2022 won Rick nog het Drèents Liedtiesfestival. Wij doken met hem een restaurantje in voor een kop koffie en een gezellig gesprek over de nieuwe EP.

Rick is al sinds zijn twaalfde met muziek bezig. Hij startte op de muziekschool in Emmen (CQ) en ging daarna in de kerk optreden. “Ik begon met kinderwerk, en daarna speelde ik tijdens de diensten. Uiteindelijk speelde ik mee met bandjes uit de omgeving, wel allemaal in de kerk.”

Op de nieuwe EP is het christelijke aspect wel aanwezig, maar niet heel duidelijk. “De teksten hebben vaak een dubbele laag. Ik wil dat mensen die niet geloven ook naar mijn muziek kunnen blijven luisteren.”

Vallende Sterren
Rick won dus in 2022 het Drèents Liedtiesfestival met het liedje Vallende Sterren. Dat nummer is gebasseerd op de film Schindler’s List. “Vallende Sterren staat symbool voor de Joden.” Het nummer gaat over een man die elke volle maan op het station wacht tot zijn vrouw weer terugkomt. Zijn eerste EP (Noorderzun) is dan juist gebaseerd op het verhaal van de verloren zoon uit de Bijbel.

Overigens zou Rick niet nog een keer meedoen aan het Liedtiesfestival. “Als je gewonnen hebt, dan is het tijd om ruimte te geven aan anderen. Ik heb nu mijn kans gehad en het is tijd om verder te gaan.” Met dus die nieuwe EP.

 

‘Een nieuwe dag is iets positiefs’

Mörgen heeft niet echt een overkoepelend thema zoals Noorderzun dat wel heeft. Het was zelfs eerst nog de bedoeling om de EP Duuster te noemen. Niet vanwege de duistere gebeurtenissen in de wereld, maar omdat Rick de EP eerst in de herfst wilde lanceren. “En dan wordt het zo vroeg donker, duuster.” Rick zijn vrouw stak daar een stokje voor, want de titel klonk toch wel een beetje depressief. “Uiteindelijk kwam ik op Mörgen uit. Want een nieuwe dag is iets positiefs. Tegelijkertijd is morgen ook de dag die nooit komt.”

Hoop
De liedjes Vallende Sterren en Blauwe Ogen gaan over de man en zijn Joodse vrouw. “Dat is een beetje ijdele hoop, want zijn vrouw komt natuurlijk niet meer terug. De andere twee liedjes gaan over mijn geloof en dus zit daar voor mij juist heel veel hoop in.” Daarin treffen de nummers elkaar, in het thema hoop.

Met een band op het podium
Rick zijn zangleraar gaf de tip om eens bij d’Rentmeester te gaan kijken. “Het is een oude boerderij. De schuur hebben ze omgebouwd tot een concertzaal. De zaal paste gewoon bij de sfeer van mijn muziek.” In zijn eentje staat Rick overigens niet op het podium, hij heeft een band om zich heen verzameld. “Rowdy Prins, Niels Voskuil, David Stapel (de neef van..), Matthijs Camies en mijn schoonzus Minke Kroeze spelen mee in de band. Mijn schoonzus doet de backingvocals en zij gaat ook vaak mee als ik alleen op pad ga.”

De band staat zelf niet op de EP. Rick doet dan alles samen met Niels. “Niels speelt de drums en produceert het geheel, ik speel gitaren in en heb de ideeën voor de liedjes.” Alle gitarenpartijen kan Rick niet in zijn eentje spelen tijdens de show, dus daarom staat er toch een band naast hem op het podium. 

De toekomst
Na de releaseshow staan er eigenlijk nog geen volgende optredens gepland. “Ik hoop wel dat die nog komen, ik heb veel festivals aangeschreven. Het duurt waarschijnlijk nog even voordat ik antwoord krijg.” Rick blijft wel gewoon doorschrijven, maar merkt dat hij weinig tijd heeft. “Ik heb mijn baan, een gezin en de kerk. Dat maakt het wel lastig om elk weekend weg te zijn om te spelen.” Al lijkt het Rick wel leuk om een theatertour te doen. “Daar past mijn muziek wel goed bij, maar ik heb geen grootse plannen op dit moment. Ik zie wel hoe het loopt en ik hoef geen bekende Drent te worden. De aandacht moet naar mijn liedjes gaan, en niet persé naar mij als persoon.”